“Σάρκα και οστά” παίρνει το νέο “ποινολόγιο” για την αδήλωτη εργασία. Τις προηγούμενες μέρες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε τη σχετική απόφαση που αλλάζει ριζικά το τοπίο των προστίμων. Η υπουργική απόφαση, η οποία έχει πάρει το…δρόμο προς το Εθνικό Τυπογραφείο, διέπει τις διαδικασίες για την εφαρμογή του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, αλλά και την υποχρεωτική αναδρομική τρίμηνη ασφάλιση του αδήλωτου εργαζόμενου. 

Το νέο καθεστώς προβλέπει σημαντικές εκπτώσεις στα πρόστιμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασία για την ανασφάλιστη εργασία, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 71% αλλά και “τσουχτερές” προσαυξήσεις έως και κατά 200% για όσους δεν συμμορφώνονται προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εργοδοτική παραβατικότητα προβλέπει έκπτωση του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους εργασίας. Έτσι, για σύμβαση τριων μηνών το πρόστιμο μειώνεται στις 7.000 ευρώ, για σύμβαση έξι μηνών το πρόστιμο μειώνεται στις 5.000 ευρώ, ενώ για σύμβαση ενός έτους το πρόστιμο πέφτει στα 3.000 ευρώ. Φυσικά, διατηρείται στα  10.500 ευρώ το πρόστιμο για κάθε αδήλωτο που μπορεί να  επιβάλλει “Ειδικός Επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων ή Επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων ή ελεγκτής των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης ή αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ”.

Ωστόσο, σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριων ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο επιβάλλεται με προσαύξηση 100% – δηλαδή αγγίζει τα 21.000 ευρώ – για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση και με προσαύξηση 200% – δηλαδή 31.500 ευρώ – για κάθε μεταγενέστερη παράβαση που διαπιστώνεται σε διαφορετική ημερομηνία. Σύμφωνα με τη διάταξη, για κάθε παράβαση που διαπιστώνεται, ο  εργοδότης θα χρεώνεται αναδρομικά, από την ημερομηνία ελέγχου, το κατώτατο πλαφόν των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών για τρεις μήνες, καθώς θα τεκμαίρεται ότι η σχέση εργασίας διήρκεσε τουλάχιστον τόσο.

Η ίδια απόφαση καθορίζει τις διαδικασίες για την εφαρμογή των διαδικασιών αναίρεσης της έκπτωσης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού ή μεταβάλλει τους όρους εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η απόφαση αυτή βάζει σε πλήρη εφαρμογή τη νέα αρχιτεκτονική του προστίμου που αναβαθμίζει συνολικά την αποτελεσματικότητα του συστήματος κυρώσεων για την αδήλωτη εργασία και, παράλληλα, αποδίδει δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο.