Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Εξαήμερη απασχόληση – Οι τρεις δικλείδες ασφαλείας και το «αγκάθι» για τους εργαζόμενους

Του Θεόδωρου Βγενή

Με τρεις σημαντικές δικλείδες ασφαλείας μπήκε σε…ράγες υλοποίησης το νέο πλαίσιο για την εξαήμερη απασχόληση. Μια ρύθμιση που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν μονομερώς εξαήμερη εργασία εβδομαδιαίως, εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που έχουν εναλλασσόμενες βάρδιες. Υψηλόβαθμα στελέχη επισημαίνουν ότι ήδη έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες μέσω του νόμου μπορούν πλέον να προσαρμόσουν στα μέτρα τους το πρόγραμμα λειτουργίας τους.

Αυτή η νέα προσαρμογή στους χώρους δουλειάς θα πρέπει, φυσικά, να μη γίνει στις πλάτες των εργαζομένων, καθώς τότε είναι δεδομένο πως θα προκύψουν σοβαρές αντιστάσεις από τα σωματεία και τα συνδικάτα και κατ’ επέκταση αρρυθμίες στην αγορά εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Εργασίας, ακολουθώντας τις οδηγίες των έμπειρων υπηρεσιακών στελεχών του, δημιούργησε τρεις σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που θωρακίζουν σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα των ανθρώπων που θα κληθούν να εργαστούν έξι ημέρες την εβδομάδα.

Αρχικά, η ανάληψη εργασίας για 6 ημέρες την εβδομάδα συνοδεύεται με προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιο των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιλέξουν να απασχοληθούν παραπάνω θα δουν αύξηση στο μηνιαίο εισόδημα τους. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που απασχολείται σε μια βιομηχανία και λαμβάνει ημερομίσθιο 50 ευρώ, εφόσον εργαστεί έκτη ημέρα θα δει στην τσέπη του επιπλέον 20 ευρώ, καθώς για την επιπλέον ημέρα εργασίας θα πληρωθεί με 70 ευρώ.

Μάλιστα, σε περίπτωση που η 6η ημέρα συμπίπτει με Κυριακή ή επίσημη αργία, ο εργαζόμενος δικαιούται το ημερομίσθιό του προσαυξημένο κατά 115%, δηλαδή 40% από την προσαύξηση της έκτης ημέρας συν 75% για την απασχόλησή του την Κυριακή/αργία, προσαύξηση η οποία δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει και το 115% σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες για τις οποίες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25%.

Η πιο σημαντική δικλείδα , όμως, είναι ότι για την έκτη μέρα δεν προβλέπεται υπερωρία και υπερεργασία. Κι αυτό, διότι ο εργαζόμενος θα έχει ήδη εξουθενωθει από τις συνεχόμενες ημέρες εργασίας. διατηρούνται στο ακέραιο τα όρια προστασίας των εργαζομένων που αφορούν στην 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, στην υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (ένα ρεπό) και στη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών.

Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους το…μελανό σημείο της ρύθμισης είναι ότι ο εργαζόμενος δεν θα έχει τη δυνατότητα να αρνείται την εξαήμερη απασχόληση, κάτι που έχει ήδη γεννήσει έντονο προβληματισμό και ανησυχίες στους κύκλους των εργαζομένων.  Ίδιες νομικές πηγές σημειώνουν ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να αρνηθεί την εξαήμερη απασχόληση μόνο εφόσον επικαλεστεί σοβαρά προσωπικά ζητήματα ή μεγάλη ανάγκη. 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Τα κέρδη της Lamda Development από το Ελληνικό

Πολλά εργοτάξια θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη για την κατασκευή κατοικιών, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων, καθώς και υποδομών για εκπαίδευση, υγεία και αθλητισμό.

Μιχάλης Κατρίνης αντιδρά για αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Μιχάλης Κατρίνης, για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

Αναστολή λειτουργίας για μεγάλη στοιχηματική εταιρεία στην Ελλάδα

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία για την απόφαση των φορολογικών αρχών

Αντιδράσεις χημικών για τις χημικές ενώσεις στα σχολικά βιβλία

Ενστάσεις από τα έξι Τμήματα Χημείας των ΑΕΙ της χώρας. Αλλάζουν την ονοματολογία χημικών ενώσεων στα σχολικά βιβλία.

Ενημερωτικό Δελτίο

Υπ. Εργασίας: Αλλαγές για περισσότερες συλλογικές συμβάσεις και επίδομα γάμου

Η αύξηση των συλλογικών συμβάσεων θεωρείται το κύριο μέσο για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης να αυξήσει τον μέσο μισθό στα 1500 ευρώ έως το 2027.

Οι τακτικές των εργοδοτών για να αποφεύγουν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Εργοδότες προτείνουν απόλυση ή μετατροπή σε εταίρους στους εργαζόμενους για να αποφύγουν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας,.

Επίδομα ανεργίας: Ποιοι είναι οι νέοι όροι και ποιοι επηρεάζονται

Έρχονται εξελίξεις με το επίδομα ανεργίας - Ποιοι θα μείνουν εκτός.

Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας – Το νέο ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης δηλώνει έτοιμη για την πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας από τον Σεπτέμβριο.