Η πρόσφατη έκθεση του E-Real Estates καταγράφει τις τρέχουσες τιμές μίσθωσης φοιτητικών κατοικιών σε 15 περιοχές της Αθήνας και 7 της Θεσσαλονίκης. Οι τιμές αυξάνονται σημαντικά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, καθώς η ζήτηση για βραχυχρόνια ενοικιάσεις αυξάνεται δραματικά.

Περιοχές που παλιότερα θεωρούνταν φοιτητικές τώρα αντιμετωπίζουν έντονη δυναμική στον τομέα των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Για παράδειγμα, το Κουκάκι και ο Νέος Κόσμος συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων σε πλατφόρμες ενοικιάσεων, με αυξημένες τιμές που αγγίζουν το 10%-15% σε πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα.

Η διαθεσιμότητα μη επιπλωμένων κατοικιών σε υψηλά επίπεδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε ορισμένες περιοχές, όπως ο Νέος Κόσμος, με τη μίσθωση για γκαρσονιέρες να ξεκινά από 400€/μήνα και να φτάνει έως 680€/μήνα για πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα.

Οι τιμές συνολικά έχουν αυξηθεί κατά 8%-12% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με τα ζητούμενα μισθώματα να φτάνουν ακόμα και το 75% σε σχέση με το 2017 για μικρές, πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες.

Η έκθεση χαρακτηρίζει τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά φοιτητικής κατοικίας ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις και της αναδιοργάνωσης του φοιτητικού καταλόγου σε πόλεις όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ενοίκια στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται αύξηση των ενοικιαζομένων ακινήτων σε σχεδόν όλες τις περιοχές, είτε αφορούν διαμερίσματα 30τμ έως 45τμ είτε 50τμ έως 60τμ.

Στον Βαρδάρη, το ενοίκιο για διαμερίσματα 30τμ έως 45τμ κυμαίνεται από 300€ έως 600€ το μήνα, ενώ για διαμερίσματα 50τμ έως 60τμ κυμαίνεται από 400€ έως 650€ το μήνα. Οι υψηλότερες ενοικιαστικές τιμές αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή νεόδμητα, επιπλωμένα με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές.

Στην περιοχή Καμάρα/Ροτόντα, το ενοίκιο για διαμερίσματα 30τμ έως 45τμ κυμαίνεται από 350€ έως 650€ το μήνα, ενώ για διαμερίσματα 50τμ έως 60τμ διαμορφώνεται από 450€ έως 740€ το μήνα. Οι υψηλότερες ενοικιαστικές τιμές αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή νεόδμητα, επιπλωμένα με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε- Real Estates, αναμένεται να υπάρξει μείωση των ζητούμενων ενοικίων μετά το καλοκαίρι και την πιθανή επιστροφή ακινήτων από τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στις μακροπρόθεσμες και συμβατικές μισθώσεις. Την παρούσα στιγμή, παρατηρείται έντονη αύξηση των νέων εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης λόγω της υψηλής ζήτησης που παρατηρείται φέτος.

Η δυναμική των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων είναι εντυπωσιακή αυτή τη στιγμή, με τον Δήμο Αθηναίων να αναφέρει 11,313 αυτοτελή ακίνητα ή διαμερίσματα (έναντι 9,521 το 2023) και τον Δήμο Θεσσαλονίκης να καταγράφει 3,314 ακίνητα (έναντι 2,593 το 2023), σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις