Αρχική Παιδεία Μέσω Πανελληνίων η εισαγωγή στελεχών στις σχολές Λιμενικού Σώματος

Μέσω Πανελληνίων η εισαγωγή στελεχών στις σχολές Λιμενικού Σώματος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μόνιμοι στο Λιμενικό μέσω ΑΣΕΠ: Έως την Παρασκευή οι αιτήσεις
Μόνιμοι στο Λιμενικό μέσω ΑΣΕΠ: Έως την Παρασκευή οι αιτήσεις

Από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, η εισαγωγή νέων στελεχών στις σχολές του Λιμενικού Σώματος θα γίνεται μέσω Πανελληνίων εξετάσεων. Ήδη δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύο νέα Προεδρικά Διατάγματα 75/2018 και 76/2018, τα οποία αφορούν στην Οργάνωση και τη Λειτουργία της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, καθώς και την ένταξη των δύο σχολών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Πριν από τα Προεδρικά Διατάγματα είχε προηγηθεί η ψήφιση του νόμου 4504/2017 που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα, η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων εντάσσεται στην ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων στην ανώτερη βαθμίδα.

Στην πρώτη σχολή η φοίτηση θα έχει διάρκεια 4 ετών, αντί εννέα μηνών και στη δεύτερη σχολή η διάρκεια φοίτησης θα είναι στο εξής δύο χρόνια αντί για έξι μήνες, όπως προβλέπει ο Νόμος 4504/2017.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν τα δύο νέα Προεδρικά Διατάγματα, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες αναβαθμίζονται οι δύο σχολές, η εκπαίδευση που παρέχουν, καθώς και η κατάρτιση των νέων στελεχών του λιμενικού.

Επίσης, ετοιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών προς αντικατάσταση των σημερινών, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των Σχολών, ώστε τα προγράμματα σπουδών να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα και τα νέα στελέχη του Σώματος να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το Λιμενικό Σώμα.