Αρχική Οικονομία Πρόγραμμα Γέφυρα: Τι ισχύει για όσους έχασαν την επιδότηση Οκτωβρίου

Πρόγραμμα Γέφυρα: Τι ισχύει για όσους έχασαν την επιδότηση Οκτωβρίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το κράτος «πληρώνει» τα δάνεια 90.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την τρίμηνη παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 1», για δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία.

Τι θα συμβεί με τους δανειολήπτες ;

Η τρίμηνη παράταση θα ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο και θα λήξει τον Ιανουάριο. Δηλαδή θα πληρώσουν λιγότερα από όσα πλήρωσαν τον Οκτώβριο, και μετά τον Δεκέμβριο που θα έχει εκπνεύσει για τους υπόλοιπους δικαιούχους το πρόγραμμα επιδότησης.

Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια καθώς η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Για αυτούς που έχει ολοκληρωθεί η 9 μηνών επιδότηση, θα καταβάλουν το μέρος της δόσης που τους αναλογεί για ακόμα 3 μήνες. Όσοι την έλαβαν ήδη όμως και τον Οκτώβριο, θα επιδοτηθούν μόνο τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Για τους τρεις αυτούς μήνες:

  • η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη πληγέντων που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης.
  • για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης.
  • για τα δάνεια που είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 20% της μηνιαίας δόσης.

Παράλληλα, για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι δανειολήπτες μπορούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου, ώστε να ρυθμίσουν τα δάνεια τους και στη συνέχεια θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 8 μήνες. Απομένουν δηλαδή περίπου 40 εργάσιμες για να ολοκληρώσουν τις ενέργειες προκειμένου να επιδοτηθούν.

Η  κρατική επιδότηση από το πρόγραμμα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου. Σημειώνεται ότι στο εξής η οφειλή όσων μετέχουν στο Πρόγραμμα, θα θεωρείται ληξιπροθέσμη (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον οφειλέτη στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεών του) όταν η καθυστέρηση ανέλθει στο ύψος δύο μηνιαίων δόσεων.