Ευρωεκλογές: Πολιτική αντιπαράθεση για τη συμμετοχή των Σπαρτιατών – Σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου

Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή τη συμμετοχή του κόμματος των «Σπαρτιατών» στις επερχόμενες ευρωεκλογές, καθώς σήμερα Τετάρτη θα ληφθεί η απόφαση από τον Άρειο Πάγο.

Εν αναμονή της απόφασης του πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου για το ποια κόμματα θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές 2024 έχει προκληθεί πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά να έχουν καταθέσει υπόμνημα κατά της συμμετοχής του κόμματος στις ευρωκάλπες.

Σήμερα θα βγει η απόφαση του Αρείου Πάγου για την συμμετοχή των Σπαρτιατών  στις ευρωεκλογές - Fimotro

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του βουλευτή και τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, στο Κανάλι της Βουλής, ο οποίος τόνισε ότι αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τον επικεφαλής της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο να καταθέσουν «σήμερα κιόλας» υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών.

Το ΠΑΣΟΚ, άφησε αιχμές για την καθυστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ένσταση κατά της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες», ενώ το ΚΚΕ επισήμανε ότι η μάχη ενάντια στον φασισμό και τις διάφορες παραφυάδες του δεν μπορεί να δοθεί με υπομνήματα, προσθέτοντας ότι μόνο η οργανωμένη πάλη λαού και νεολαίας μπορεί να ορθώσει αποτελεσματικό τείχος απέναντι στον φασισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο διορία για την κατάθεση ένστασης κατά της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» παρήλθε στις 20 Απριλίου.

Η πρόταση, ωστόσο, της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κας Αδειλίνη, για ποινικές διώξεις στους 11 βουλευτές του κόμματος, ενδεχομένως δρομολογεί το μπλοκάρισμα του κόμματος των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές.

Τι θα σημάνει τυχόν απόφαση του εκλογοδικείου για έκπτωση των «Σπαρτιατών»

Τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα πριν από το Πάσχα αναμένεται και η απόφαση του εκλογοδικείου, που θα κρίνει την έκπτωση των «Σπαρτιατών» από τη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση διαμορφώνονται δύο πιθανά σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, στην περίπτωση που δεν θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 12 περιφέρειες που εξέλεξε βουλευτές το κόμμα των Σπαρτιατών, τότε θα γίνει κατανομή του ποσοστού 4,68%, που έλαβαν, καθώς και των εδρών των Σπαρτιατών στα άλλα κόμματα και αντικατάσταση των βουλευτών, ανάλογα με τα υπόλοιπα.

Στο δεύτερο σενάριο, στην περίπτωση που το εκλογοδικείο αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογών, τότε αναμένεται να στηθούν διπλές κάλπες στις 9 Ιουνίου για ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές στις 12 περιφέρειες.

Μαρινάκης: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από μια τέτοια υπόθεση»

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υποστήριξε ότι «μόλις χθες αναρωτιόμασταν ως κυβέρνηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά του κόμματος Σπαρτιάτες. Σήμερα πήραμε την απάντηση. Πριν από λίγο ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, μιλώντας σε εκπομπή στο κανάλι της Βουλής, μας ενημέρωσε ότι αποφάσισαν (και μάλιστα μετά από σύσκεψη και με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο), να καταθέσουν «σήμερα κιόλας» υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών. Σήμερα! Ενώ η προθεσμία έχει λήξει από τις 20 του μηνός».

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από μια τέτοια υπόθεση που αφορά στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Ούτε την τελευταία μας νομοθετική πρωτοβουλία, προς αυτή την κατεύθυνση είχαν ψηφίσει, ούτε στις εθνικές εκλογές του 2023 είχαν καταθέσει υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη.

Οι δήθεν υπερασπιστές της Δημοκρατίας, που κόπτονται για το Κράτος Δικαίουσυκοφαντώντας την Ελλάδα στην Ευρώπη, μένουν σταθερά μόνο στα μεγάλα λόγια και στη δημιουργία εντυπώσεων. Όπως τότε που επί 4,5 χρόνια δεν έβρισκαν αίθουσα να δικαστεί η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Από επαναστατική γυμναστική και δηλώσεις χορτάσαμε. Αλλά την Δημοκρατία την υπερασπίζεται κανείς με πράξεις».

Αυλωνίτης: «Είναι υποκριτικό και εξοργιστικό να ”κουνάει το δάκτυλο” στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης»

Σηκώνοντας το γάντι, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, σχολίασε ότι «είναι υποκριτικό και εξοργιστικό να ”κουνάει το δάκτυλο” στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης για δήθεν απουσία μας από ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της Δικαιοσύνης, με αφορμή την υπόθεση των ”Σπαρτιατών”».

Τόνισε, επίσης, ότι «ο κ. Μαρινάκης γνωρίζει καλά ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, απότοκο των πολλαπλών και ανεπαρκέστατων νομοθετικών ρυθμίσεων του 2021 και 2023, που οδήγησαν στις γνωστές παλινωδίες με την εκλογή του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Τότε, είχαμε ζητήσει τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».

Ο κ. Αυλωνίτης ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτει εμπεριστατωμένο κείμενο που αναδεικνύει όλες αυτές τις ολιγωρίες». Επιπλέον, «ξεκαθαρίζει» ότι «σε κάθε περίπτωση η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη από βαστάζους και από υπομνήματα». «Ας πάψει ο κ. Μαρινάκης τους βερμπαλισμούς κι ας αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Δημοκρατία δεν ανέχεται μασκαρέματα – Η κυβέρνηση απέτυχε, ο Άρειος Πάγος θα πράξει το σωστό»

Στο φόντο των παραπάνω αντεγκλήσεων θέση πήρε μέσω κειμένου που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο υπογράμμισε ότι «Η Δημοκρατία μας δεν ανέχεται μασκαρέματα, πολιτικούς μαριονέτες, εικονικούς και πραγματικούς αρχηγούς κομμάτων».

Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι «η αποτυχία των επιλογών της κυβέρνησης και οι ευθύνες της αποδείχτηκαν πολλαπλώς, από τη συμμετοχή του καταδικασμένου εγκληματία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, από το έλλειμμα που αναδεικνύεται για τις ευρωεκλογές αλλά και από την δίωξη που άσκησε πρόσφατα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους εκλεγέντες βουλευτές των Σπαρτιατών στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο κρατούμενος Κασιδιάρης διεξήγαγε με άνεση ένα διαρκή προεκλογικό αγώνα, μέσα από τη φυλακή, χωρίς να λάβει μέτρα η κυβέρνηση. Η αποτυχία της Κυβέρνησης είναι εμφανής και πολυεπίπεδηΠιστεύουμε ότι ο Άρειος Πάγος θα πράξει το σωστό προστατεύοντας τη Δημοκρατία και περισώζοντας το κύρος της εκλογικής διαδικασίας».​

«Οι «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» εισήλθαν στη Βουλή (στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023) με μέλη των συνδυασμών να προέρχονται από τον κομματικό σχηματισμό του Κασιδιάρη. Οι βουλευτές άλλωστε όπως και ο αρχηγός δεν παρέλειπαν να υπενθυμίζουν τη στενή σχέση τους με τον Κασιδιάρη και να αναγνωρίζουν ότι η είσοδός τους στη Βουλή οφειλόταν σ’ αυτόν και τη στήριξή του. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του φανερού αρχηγού Στίγκα ότι ο Κασιδιάρης υπήρξε η «κηροζίνη» στην εκλογική επιτυχία. Οι μεταγενέστερες εντάσεις στην κοινοβουλευτική Ομάδα των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ, πάντα με επίκεντρο το ρόλο του Κασιδιάρη, προσομοιάζουν με εκείνες γύρω από τον αληθινό Αρχηγό ενός κόμματος. Μάλιστα, η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής Ομάδας τάχθηκε στο πλευρό του Κασιδιάρη και κατά του εικονικού Αρχηγού. Καταγγέλθηκε δε ότι οι βουλευτές επισκέπτονταν τον Κασιδιάρη στις φυλακές Δομοκού, στον οποίο ως αληθινό «ηγέτη» υπέβαλαν τα σέβη τους και έπαιρναν οδηγίες. Ο «φανερός» αρχηγός Στίγκας έκανε λόγο στη Βουλή για τους βουλευτές των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ως καθοδηγούμενους από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα τύπου Greek mafia. Ο Κασιδιάρης, από την άλλη, λειτουργούσε ως de facto αρχηγός του κόμματος, όταν κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, χρησιμοποιώντας ομοιάζουσες αφίσες αλλά και παρόμοια συνθήματα, ώστε να γίνεται οπωσδήποτε η σύνδεση από το εκλογικό σώμα. Προκύπτει εξάλλου πλειάδα κοινών υποψηφίων των Σπαρτιατών και σχημάτων του Κασιδιάρη, σε εθνικές ή αυτοδιοίκητες εκλογές. Ο Κασιδιάρης ασκούσε και εξακολουθεί να ασκεί πραγματική ηγεσία του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ προς το εκλογικό σώμα. Ξεκάθαρα, το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ είναι η «αφανής εταιρεία» του Κασιδιάρη για να ξεγλιστρήσει από τη νομοθεσία, καταστρατηγώντας τα κωλύματα που έχουν τεθεί. Άλλωστε και στο παρελθόν, σε αντίστοιχη προσπάθεια, ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε ότι ήταν ο «μοναδικός πραγματικός αρχηγός» και τον απέκλεισε από τις εκλογές», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «πρόσφατα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάσισε, μετά την ολοκλήρωση σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, την άσκηση ποινικής δίωξης για το έγκλημα της εξαπάτησης εκλογέωνΥπόδικοι σ’ αυτή την δίωξη είναι αφενός οι 11 βουλευτές των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ, αφετέρου ο Κασιδιάρης για ηθική αυτουργία, ως πραγματικός αρχηγός του κόμματος. Όλοι αυτοί εξαπατούσαν τους ψηφοφόρους οι οποίοι επέλεγαν ψηφοδέλτιο «Στίγκα» και τους έβγαινε «Κασιδιάρης»!

Σύμφωνα με το άρ. 32 π.δ 26/2012 δεν ανακηρύσσεται συνδυασμός αν στην «πραγματική ηγεσία» του συμμετέχουν πρόσωπα καταδικασμένα για ορισμένα εγκλήματα. Πραγματική ηγεσία είναι εκείνη που διαφέρει από την φανερή η οποία είναι «εικονική». Προϋπόθεση, εξάλλου, για να ανακηρυχθεί το κόμμα αποτελεί η οργάνωση και η δράση να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στην περίπτωση των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ» συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις αποκλεισμού, δηλ. πραγματικός αρχηγός, άλλο από τον φανερό, ο οποίος είναι καταδικασμένος.

Απ’ όλα τα παραπάνω, προκύπτει ανενδοίαστα κώλυμα του συνδυασμού «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» για την ανακήρυξη και συμμετοχή του στις προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς ο πραγματικός αρχηγός του (Κασιδιάρης) έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Είμαστε μπροστά σε μια ακόμα προσπάθεια να βγει το ναζιστικό μόρφωμα από το λαγούμι του για να συνεχίσει την εγκληματική του δράση, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μάλιστα. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

ΠΑΣΟΚ: «Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών»

Θέση για το ζήτημα πήρε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάθεση υπομνήματος στον Άρειο Πάγο για την απαγόρευση συμμετοχής των ”Σπαρτιατών” στις ευρωεκλογές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ -για δεύτερη σημειωτέον φορά- δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των περιτριμμάτων της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στις ευρωεκλογές» επισημαίνει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του «Όπως επιχειρηματολόγησε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αυλωνίτης, ”η Δικαιοσύνη δεν χρειάζεται βαστάζους(;)”» και προσέθεσε:

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό αν έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα ηγεσία του, τον αγώνα των προοδευτικών πολιτών ενάντια στους νεοναζιστές εγκληματίες. Άλλωστε, η νομική διαδικασία είναι ξεκάθαρη και ορίζει την υποβολή υπομνήματος εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων.

Όσο, δε, για την αναφορά του κ. Αυλωνίτη ότι θα καταθέσουν τελικά υπόμνημα σήμερα, δεν αξίζει ούτε σχολιασμού, καθώς η προθεσμία έληξε πριν τρεις μέρες».

ΚΚΕ: «Μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού και της νεολαίας μπορεί να ορθώσει αποτελεσματικό τείχος στον φασισμό»

«Η μάχη ενάντια στον φασισμό και τις διάφορες παραφυάδες του δεν μπορεί να δοθεί με υπομνήματα και μάλιστα στη βάση ένα απαράδεκτου ευρωενωσιακού θεσμικού πλαισίου που στήριξαν τα άλλα κόμματα και που, όπως αποδείχθηκε και εκ του αποτελέσματος, δεν εμποδίζει τη συμμετοχή φασιστικών μορφωμάτων στις εκλογές, τις μεταμφιέσεις και τους αχυρανθρώπους τους, ούτε φυσικά αντιμετωπίζει τον ίδιο το φασισμό» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του, στο οποίο καταλήγει τονίζοντας:

«Έχει συγκεντρωθεί ήδη αρκετή πείρα που επιβεβαιώνει ότι μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού και της νεολαίας απέναντι στην ΕΕ και συνολικά στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που τροφοδοτεί φασιστικές και αντιδραστικές δυνάμεις, αντιλήψεις και πρακτικές, μπορεί να ορθώσει αποτελεσματικό τείχος και όχι φυσικά η “αυταπάτη” ότι το αστικό κράτος και οι νόμοι του θα αντιμετωπίσουν το φασισμό, αφού αυτός γεννιέται και θρέφεται στα σπλάχνα του».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις