Η δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC έδειξε ότι οι κάλπες των ευρωεκλογών έστειλαν ηχηρά μηνύματα. Οι πολίτες ζητούν αλλαγή πορείας από την κυβέρνηση, ενώ δεν κρίνουν ούτε το δεύτερο ούτε το τρίτο κόμμα ως ικανές εναλλακτικές δυνάμεις.

Η έρευνα έδειξε ότι το 50% των ψηφοφόρων ψήφισε παραδοσιακά το κόμμα που υποστηρίζει. Τρεις στους δέκα ψηφοφόρους έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση, ενώ μόλις ένας στους δέκα ψήφισε τον ευρωβουλευτή της αρεσκείας του.

Αν και η ΝΔ είχε διαρροές προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις, διατήρησε τη μεγαλύτερη συσπείρωση, με 8 στους 10 ψηφοφόρους να την είχαν υποστηρίξει και στις βουλευτικές εκλογές. Αντίθετα, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ χαμηλότερη, με ποσοστά 30% και 21% αντίστοιχα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 9 στους 10 ψηφοφόρους του κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου και 8 στους 10 του κόμματος του Βελόπουλου (Ελληνική Λύση) ψήφισαν για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση. Τα κόμματα διαμαρτυρίας στα δεξιά της ΝΔ (Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής, Πατριώτες) συγκέντρωσαν συνολικά 700.486 ψήφους και ποσοστό 18,31%.

Ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση.

Η ΝΔ επλήγη σημαντικά από το πρόβλημα της ακρίβειας, καθώς 4 στους 10 ψηφοφόρους που έριξαν ψήφο διαμαρτυρίας θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια, ενώ πάνω από 2 στους 10 θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για το γάμο των ομόφυλων.

Ο πρωθυπουργός, μετά τις ευρωεκλογές, αναγνώρισε ότι η ακρίβεια αποτέλεσε βασικό παράγοντα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μετά τις κάλπες, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δείχνοντας ότι “έλαβε το μήνυμα”. Οι αλλαγές αφορούσαν βασικά υπουργεία όπως το Ανάπτυξης, Μετανάστευσης, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην ερώτηση για τους υπουργούς που οι πολίτες θεωρούν αποτελεσματικούς, στην κορυφή βρέθηκαν οι Νίκος Δένδιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κυριάκος Πιερρακάκης, Δημήτρης Παπαστεργίου και Γιώργος Φλωρίδης.

Στους λιγότερο αποτελεσματικούς περιλαμβάνονται οι Δημήτρης Καιρίδης, Χρήστος Στυλιανίδης, Νίκη Κεραμέως, Λευτέρης Αυγενάκης και Κώστας Σκρέκας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις