Πέντε νέα προγράμματα για τουλάχιστον 24.000 θέσεις εργασίας έρχονται από τον ΟΑΕΔ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Τα προγράμματα είναι στοχευμένα σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες που χτυπήθηκαν από την κρίση, σε νέους που θέλουν να στραφούν στην επιχειρηματικότητα, σε μακροχρόνια ανέργους κ.α. Αναλυτικά τα προγράμματα που έρχονται είναι :

Δεύτερη Επιχειρηματική Ευκαιρία. Το πρόγραμμα αναμένεται μέσα στον Γενάρη. Θα δώσει τη δυνατότητα σε πρώην αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους, να δραστηριοποιηθούν ξανά επιχειρηματικά, με επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ. Η επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 12.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ, ανάλογα με το αν κάποιος ανοίξει μόνος του μία επιχείρηση ή αν το κάνει συνεταιρικά. Όπως έχει διευκρινίσει η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί για 5.000 ανέργους, αλλά θα παραμείνει μονίμως ανοιχτό. Αφορά όσους διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μετά την 1.1.2012, μέσα στην κρίση. Αρχικά, οι ωφελούμενοι θα επιχορηγηθούν για 12 μήνες. Στη συνέχεια θα ελεγχθούν για τη διατήρηση για ένα τρίμηνο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μετά θα μπορούν να αιτηθούν επιχορήγησης για άλλους 12 μήνες. Προσοχή, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει διακανονισμό οφειλών με τον ΕΦΚΑ. Δηλαδή μπορούν να ενταχθούν ακόμη και όσοι οφείλουν, καθώς θα προβλεφθεί δυνατότητα συμψηφισμού μέχρι 25% του ποσού της επιχορήγησης, που θα δίνεται απευθείας από τον ΟΑΕΔ στον ΕΦΚΑ για να καλυφθούν οι οφειλές. Συνεπώς, οι ωφελούμενοι δεν θα έχουν πρόβλημα ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Οι επιχορηγήσεις που δίνονται από τον ΟΑΕΔ είναι ακατάσχετες στα χέρια τρίτων κι αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν τραπεζικά δάνεια και οφειλές σε τράπεζες, μπορούν να εισπράττουν την επιχορήγησή τους, χωρίς αυτή να κατάσχεται.

Πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Αφορά τη στήριξη νέων έως 29 ετών, οι οποίοι μπορούν να καταθέσουν επιχειρηματικές ιδέες ώστε να βοηθηθούν από τους συμβούλους του ΟΑΕΔ και στελέχη της αγοράς για να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Τα καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια θα επιχορηγηθούν. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει προς το τέλος Φεβρουαρίου και ωφελούμενοι θα είναι 5.000 άνεργοι, οι οποίοι θα καταθέσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Από αυτές θα στηριχθούν οικονομικά 2.500 άνεργοι. Η επιδότηση θα φτάνει έως και τα 18.000 ευρώ.

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις και η υποβολή δικαιολογητικών για την νέα Κοινωφελής Εργασία που θα έχει, σε πρώτη φάση, 9.000 ανέργους – ωφελούμενους. Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αφορά την κάλυψη θέσεων σε 56 δήμους ανά την επικράτεια, στους οποίους έχουν προστεθεί και 37 υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτάμηνη απασχόληση και κατάρτιση. Ωφελούμενοι θα είναι υποχρεωτικά άνεργοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί με χρήση voucher (επιταγή). Κάθε ωφελούμενος θα λαμβάνει 431,75 ευρώ το μήνα, εάν είναι έως 25 ετών και για ωφελούμενους 25 ετών και άνω, η αμοιβή θα είναι 495,25 ευρώ.

Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης. Αφορά νέους, οι οποίοι δεν έχουν επαγγελματική εκπαίδευση, δηλαδή αποφοίτους γυμνασίου και λυκείου. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι για 5.000 ωφελούμενους και το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το β’ τρίμηνο του 2019. Πρόκειται για ένα συνδυαστικό πρόγραμμα συμβουλευτικής, κατάρτισης και απασχόλησης που, όμως, δεν ξεκινάει από την κατάρτιση, αλλά από την απασχόληση. Κατά τη διάρκεια της απασχόλησης γίνεται διάγνωση των αναγκών βελτίωσης των δεξιοτήτων των ανέργων-εργαζόμενων για να ακολουθήσει στη συνέχεια η κατάρτιση. Αφορά θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σε 10 συγκεκριμένες ειδικότητες. Συγκεκριμένα, σε επαγγέλματα που δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο για να δουλέψεις, όπως υπάλληλοι γραφείου, πωλητές, σερβιτόροι κ.λπ. Θα υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής σε εξατομικευμένη βάση των αναγκών κατάρτισης αυτών των ανέργων.

Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο ΟΑΕΔ βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των στοιχείων για την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων. Οι προσλήψεις θα γίνουν το πρώτο 2μηνο της νέας χρονιάς. Στη συνέχεια θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει 12άμηνη απασχόληση και συνδέει την πρόσληψη με έργα που έχουν να κάνουν συγκεκριμένοι φορείς.