Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση υποστηρίζοντας ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών για την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη είναι από τις πιο υψηλές στην ΕΕ.

«Μειώθηκε σημαντικά η επιβάρυνση των πολιτών για την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη. Το εννεάμηνο του 2018 σε 764.000 ασθενείς με διαφορετικό ΑΜΚΑ συνταγογραφήθηκαν φάρμακα ύψους 162 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 93 εκατ. ευρώ ήταν με μηδενική συμμετοχή», απάντησε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Πράγματι η Ελλάδα διαχρονικά έχει πολύ υψηλό ποσοστό στις ιδιωτικές φαρμακευτικές δαπάνες. Είναι περίπου 60% η δημόσια δαπάνη και 40% η ιδιωτική, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 80% η δημόσια και 20% η ιδιωτική δαπάνη. Υπήρξε όμως μια σημαντική προσπάθεια και από το 2015 σταμάτησαν οι περικοπές στη δημόσια υγεία. Παράλληλα αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες και υποχωρούν οι ιδιωτικές ενώ από το 14,4% του πληθυσμού το οποίο ήταν ανασφάλιστο και δεν καλυπτόταν, έπεσε στο 10,9%. Αυτό δεν λέγεται επιδείνωση. Δεν μετακυλήσαμε το κόστος στους ασθενείς» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Β. Οικονόμου: Η συμμετοχή στα φάρμακα έφθασε επί ημερών σας στο 7,5%. Περίπου 268 εκατ. ευρώ παραπάνω

«Έχουμε την πιο υψηλή ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη. Από το 6,4% που ήταν η συμμετοχή στα φάρμακα έφθασε επί ημερών σας στο 7,5%. Περίπου 268 εκατ. ευρώ παραπάνω», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου.

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας προκάλεσαν και οι αναφορές του κ. Οικονόμου περί καταστροφικής πολιτικής σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία.

«Με τη σημερινή τραγική πολιτική της κυβέρνησης αυξήθηκαν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και από 15 περιστατικά που είχαμε το 2015 έφθασαν στα 312 κρούσματα με 45 θανάτους, ενώ ο ιός της ανύπαρκτης ιλαράς έφθασε σήμερα να ξεπερνά τα 3.000 κρούσματα» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Ξανθός, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μεγάλο θράσος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία όπως είπε, είχε αφήσει 2,5 εκατ. Έλληνες πολίτες ασφαλιστικά ακάλυπτους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Παραλάβαμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας στα όρια του λειτουργικού μπλακ άουτ και το στήσαμε όρθιο και κυρίως προσβάσιμο. Τέλειωσε η υγειονομική φτώχεια. Η ιδιωτική δαπάνη στην υγεία μειώνεται στη χώρα μας και σε απόλυτο αριθμό και σε ποσοστό του ΑΕΠ και κυρίως μειώνεται η ανισότητα» είπε ο υπουργός προσθέτοντας: «είναι ντροπή να χρησιμοποιείτε τα στοιχεία για τους δείκτες επιρροής των νοσημάτων. Έχουμε αύξηση των νέων λοιμώξεων σε όλη την Ευρώπη. Η επιδημία της ιλαράς με θανατηφόρα κρούσματα αφορούσε όλη την Ευρώπη όπως και για τον ιό του Δυτικού Νείλου».

«Και γι’ αυτή την κριτική -για τη γρίπη του Δυτικού Νείλου- που κάνετε, ακούνε οι επιστήμονες και γελάνε. Είναι ντροπή η αξιωματική αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί αυτού του είδους την αντιπαράθεση», κατέληξε ο κ. Ξανθός.