Αρχική Πολιτική Α. Ξανθός: Ανεπαρκή μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σε ΜΜΜ, σχολεία και...

Α. Ξανθός: Ανεπαρκή μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σε ΜΜΜ, σχολεία και χώρους εργασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κρίτικη άσκησε ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση «για ανεπαρκή μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σε ΜΜΜ, σχολεία και χώρους εργασίας».

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν αξιοποιήθηκε το καλοκαίρι ούτε στην ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών, με αξιοποίηση αδρανούς στόλου και οδηγών τουριστικών λεωφορείων, ούτε στο πεδίο της εκπαίδευσης με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη , με επιπλέον εκπαιδευτικούς και πιο ευέλικτη οργάνωση των μαθημάτων».

«Βασική έγνοια της κοινωνίας αυτήν την περίοδο είναι η ανάγκη για ασφάλεια. Ασφάλεια στην υγεία, στην εργασία και στο εισόδημα και αυτή οφείλει να είναι η μέριμνα της Πολιτείας για να είναι αποτελεσματική και η διαχείριση της πανδημίας», τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στη σημασία της ευχερούς και άμεσης πρόσβασης σε κλινική εκτίμηση και τεστ, τονίζοντας ότι «η συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ που διενεργούνται στον ιδιωτικό τομέα και είναι το 1/3 των τεστ που γίνονται στη χώρα ημερησίως, είναι παρέμβαση προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο γρήγορος και εύκολος διαγνωστικός έλεγχος είναι βασική προτεραιότητα στη μάχη κατά της πανδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους επιστήμονες διεθνώς».

Τέλος, επιβεβαίωσε «την εμπιστοσύνη του στους επιστήμονες», ζήτησε από την Κυβέρνηση «να μην επιδιώκει τη «εκμετάλλευση» των ειδικών για να αιτιολογήσει ή να νομιμοποιήσει προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις», ενώ επανέλαβε τη «δέσμευσή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τεκμηριωμένη και πειστική αντιπολίτευση, με έλεγχο, κριτική, αλλά και παρουσίαση εναλλακτικών προτάσεων, όπως έκανε από την αρχή της πανδημίας».