Αρχική Παρασκήνιο Τσίπρας κατά Ερντογάν: Έχει θράσος η Τουρκία – Καμία παραβίαση των κυριαρχικών...

Τσίπρας κατά Ερντογάν: Έχει θράσος η Τουρκία – Καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πυρά κατά της Τουρκίας και του προέδρου της, Ταγίπ Ερντογάν, εκτοξεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή της νέες προκλήσεις από πλευράς της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης, τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή της Κω, ενώ τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις, αυτή τη φορά πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος. Παράλληλα, ο Ερντογάν σημείωσε προκλητικά πως «δεν υπάρχει καμία διαφορά από αυτά που έκαναν οι ναζί, με τις εικόνες που βλέπουμε στα σύνορα με την Ελλάδα».

Ο Αλ. Τσίπρας κάνει λόγο για «πρωτοφανή και επικίνδυνη κλιμάκωση», θυμίζει ότι η Τουρκία που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και τμήμα της Συρίας, και τονίζει πως η στάση της Άγκυρας περιγράφεται με τη λέξη «θράσος».

Σημειώνεται πως και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, έστειλε μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία ότι «οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακωθεί και αναβαθμιστεί επικίνδυνα οι προκλήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας. Οι απόπειρες διεμβολισμού ελληνικών ακταιωρών του Λιμενικού Σώματος και κυρίως η σημερινή υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από τον βόρειο Έβρο, αποτελούν μια πρωτοφανή και επικίνδυνη κλιμάκωση.

Το κυριότερο όμως είναι η ρητορική κλιμάκωση από πλευράς του Τούρκου Προέδρου. Μιλά παντού για τη χώρα μας με λόγια ακραία. Μας συγκρίνει με τους ναζί και προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα μίας χώρας εγκληματία, που δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν ξέρω αν το κάνει για να προετοιμάσει τη κοινή γνώμη της χώρας του για επιθετικές πράξεις έναντι της Ελλάδας ή απλά παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Αυτό που ξέρω είναι ότι πάει πολύ η Τουρκία που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και τμήμα της Συρίας, που παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, η τουρκική ηγεσία που καθημερινά πραγματοποιεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παριστάνει από πάνω και τον τιμητή έναντι της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.

Όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Θράσος.

Και απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη.

Καμία πρόκληση δε θα πετύχει το στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δε θα πρέπει να μένει αναπάντητη.

Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει συνώνυμο της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Ήταν και θα παραμείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι σημερινές επιθετικές δηλώσεις αλλά και ενέργειες της Τουρκίας, τόσο με την τουρκική ακταιωρό στην Κω όσο και με την υπερπτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από τον Έβρο είναι απαράδεκτες και αντανακλούν τον ολισθηρό και εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει η τουρκική ηγεσία. Οφείλει να κατανοήσει ότι το διεθνές δίκαιο και η αρχή καλής γειτονίας αποτελούν τη μόνη βάση για ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή.

Να γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

πηγη efsyn.gr