Αρχική Δήμοι Τριπλό έργο για το κυκλοφοριακό στα Τρίκαλα, με κυκλικούς κόμβους και αναπλάσεις

Τριπλό έργο για το κυκλοφοριακό στα Τρίκαλα, με κυκλικούς κόμβους και αναπλάσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, εντάχθηκε  από τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, το έργο του Δήμου Τρικκαίων «Επέκταση, Αναβάθμιση Πεζοδρομίων & Δημιουργία Κυκλικών Κόμβων», όπως ανακοίνωσε ο Δήμος.

Πρόκειται, όπως χαρακτηρίζεται, για ένα τριπλό σημαντικό έργο  που ετοιμάζει ο Δήμος, για την πόλη των Τρικάλων και το κυκλοφοριακό, με το οποίο αλλάζει η εικόνα της πόλης:

– στον κόμβο Ελευθερίας
– στον ποδηλατόδρομο και την οδό Καποδιστρίου
– στην οδό Γαριβάλδη.

Οι κεντρικές και ουσιαστικές αυτές παρεμβάσεις διευκολύνουν στο εξής την κίνηση οχημάτων, πεζών, ποδηλατών, με δεδομένη την αλλαγή της κυκλοφορίας και τις νέες ρυθμίσεις.

«Η ένταξη του έργου από τον κ . Αγοραστό έγινε στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον » του ΠΕΠ Θεσσαλίας, τονίζοντας τη σημασία για την αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης στα Τρίκαλα. Εξάλλου το έργο έχει ενταχθεί στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρικκαίων, δείχνοντας τη σημασία του για τη βελτίωση της κίνησης στην πόλη», όπως τονίζει ο Δήμος σε σχετική ανακοίνωσή του.

Το έργο είχε μελετηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων και άμεσα προωθήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να δοθούν τα 1.230.200€, που είναι ο προϋπολογισμός.
Επίσης ο Δήμος Τρικκαίων συνοδεύει το έργο με παρεμβάσεις από ίδιους πόρους (60.000€ περίπου) στην οδό Γαριβάλδη. Απομένει, πλέον, η έναρξη των διαδικασιών για τη δημοπράτηση του έργου, ώστε να ξεκινήσει και η κατασκευή του.
Το έργο περιλαμβάνει «παρεμβάσεις αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης του αστικού χώρου της πόλης των Τρικάλων».

Αυτή η γενική φράση εξειδικεύεται σε τρεις άξονες:

 1. «Νέα» οδός Καποδιστρίου
  Α. Στην οδό Καποδιστρίου (από Ασκληπιού έως Συγγρού) επεκτείνονται τα πεζοδρόμια και ενσωματώνεται σε αυτά ο υφιστάμενος ποδηλατόδρομος.
  Β. Το πεζοδρόμιο θα έχει πλάτος 3,80μ. και θα διαχωρίζεται ο ποδηλατόδρομος από τον δρόμο, με ζώνη προστασίας (από πλάκες πεζοδρομίου και ενδιάμεση φύτευση)
  πλάτους 0,70μ,
  Γ. Ο ποδηλατόδρομος θα έχει πλάτος 1,50 μ., θα είναι μονής κατεύθυνσης και θα βαφεί με το γνωστό κόκκινο χρώμα. Θα γίνουν, επίσης, εργασίες για τη βελτίωση του πεζοδρομίου με νέα υλικά επίστρωσης
 2. Κυκλικοί κόμβοι στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού
  Α. Δημιουργείται κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση των οδών Ελευθερίας, Πύλης, Ευριπίδου και Μετεώρων

Β. Δημιουργείται κυκλικός κόμβος στην είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού (διασταύρωση των οδών Ασκληπιού, Ευριπίδου και Καβράκου

Γ. Διαμορφώνονται τα πεζοδρόμια της ευρύτερης περιοχής.

Δ. Αναμορφώνεται η οδός Ελευθερίας με την ανακατασκευή και διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου, τις εργασίες οδοφωτισμού και τη δημιουργία είκοσι (20) ελεγχόμενων, κατάλληλα διαγραμμισμένων θέσεων στάθμευσης.

Συγκεκριμένα:
– Κατασκευάζεται διαχωριστική νησίδα πρασίνου, πλάτους 1,00μ στο τμήμα της οδού Ευριπίδου που ενώνει τους δύο κυκλικούς κόμβους και τοποθετείται νέος οδοφωτισμός.
– Διαπλατύνονται τα πεζοδρόμια,  δημιουργούνται νέοι χώροι πρασίνου στην οδό Ευριπίδου, απαγορεύεται η στάθμευση.
– Ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια στις οδούς Ευριπίδου και Ζ. Πηγής περιμετρικά του οικοδομικού τετραγώνου και μέχρι τη συμβολή τους με την οδό Τερτίπη.
– Μετατρέπεται σε πεζόδρομο η οδός Καβράκου από το ύψος της Ζωοδόχου Πηγής έως και την οδό Ευριπίδου.

Δημιουργείται χώρος πράσινου δίπλα στον νέο πεζόδρομο, με τα δέντρα του παρακείμενου πάρκου, που καταργείται λόγω του κυκλικού κόμβου.
– Κατασκευάζεται διαχωριστική νησίδα πρασίνου πλάτους 1,0μ επί της οδού Ασκληπιού στα τμήματα Ζ. Πηγής και Καβράκου, τοποθετείται νέος οδοφωτισμός, ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια στην οδό Ασκληπιού (από την οδό Ζ. Πηγής έως την οδό Συγγρού).
– Αναμορφώνεται η τριγωνική νησίδα στη συμβολή της οδού Καβράκου
– Δημιουργείται νέο δίκτυο κίνησης πεζών, για τη μεγαλύτερη ασφάλειά τους, με νέες διαβάσεις που προβλέπουν ελεύθερη κίνηση ΑμρεΑ και εμποδιζόμενων συμπολιτών.
– Κατασκευάζονται νέα ή μεταφέρονται υφιστάμενα φρεάτια υδροσυλλογής για την επαρκή αποστράγγιση της οδού.
– Τοποθετείται νέα κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση. Μεταφέρονται τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

 1. Παρεμβάσεις στην οδό Γαριβάλδη
  Ο Δήμος Τρικκαίων συμπληρώνει τα παραπάνω έργα, με παρέμβαση στην οδό Γαριβάλδη και

– με αντικατάσταση του υφιστάμενου ασφαλτοτάπητα
– κατασκευή των διαβάσεων πεζών στην οδό Γαριβάλδη
– κατασκευή των διαβάσεων πεζών επί των οδών Βύρωνος και Απόλλωνος στη συμβολή τους με την οδό Γαριβάλδη