Αρχική Περιβάλλον Το τοπίο των επενδύσεων ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία

Το τοπίο των επενδύσεων ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικού ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να προσελκύσει στα επόμενα χρόνια η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων σε έκταση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων αποδεικνύεται ισχυρό, ενώ η Περιφέρεια των λιγνιτωρυχείων και των λιγνιτικών μονάδων, που σταδιακά αφήνει πίσω της την εποχή του λιγνίτη, διεκδικεί σθεναρά τη μετατροπή της σε ευρωπαϊκό κέντρο υδρογόνου, μέσω του έργου «White Dragon» («Λευκός Δράκος»), προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ.

Εντός των επόμενων ημερών η πρόσκληση για το «White Dragon»

Μάλιστα, όπως γνωστοποιεί η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας, Καλλιόπη Κυριακίδου, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ελληνικά IPCEI (Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος), όπου θα κατατεθεί κι η ολοκληρωμένη πρόταση για το «White Dragon».

Ο «Λευκός Δράκος» της Δυτικής Μακεδονίας ανταγωνίζεται μεν άλλα τέσσερα αντίστοιχα προγράμματα ευρωπαϊκών χωρών και εταιρειών, αλλά -κατά την κα Κυριακίδου- η ελληνική πρόταση που αποτελεί πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γ.Κασαπίδη, υποστηρίζεται σθεναρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «υποστηρίζεται για πολλαπλούς πολιτικούς λόγους, αλλά και διότι καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της τεχνολογίας υδρογόνου, όπως είναι η παραγωγή, αποθήκευση και εν δυνάμει μεταφορά του υδρογόνου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) προς Ιταλία και μέσω του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα». Το έργο, υπενθυμίζει, απολαμβάνει και τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου (Hydrogen Europe).

Εν αναμονή των εξελίξεων στο πεδίο του υδρογόνου, άμεσα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες και για το έργο του mega φωτοβολταϊκού πάρκου στις πρώην λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, με βάση όσα έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Δίκαιης Μετάβασης, Στέργιος Κιάνας.