Αρχική Δήμοι Θεσσαλονίκη: Κίνητρα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών εξήγγειλε ο Ζέρβας

Θεσσαλονίκη: Κίνητρα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών εξήγγειλε ο Ζέρβας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παροχή κινήτρων προς τους πολίτες ακόμη και μέσα από σχεδιαζόμενες μειώσεις στα δημοτικά τέλη, ενίσχυση του αστικού πρασίνου και της ανακύκλωσης, υπερδιπλασιασμός του δικτύου ποδηλατοδρόμων και στροφή στην ηλεκτροκίνηση είναι μόνον ορισμένες από τις πολιτικές που αφορούν στο οικολογικό αποτύπωμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως τις παρουσίασε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας σε συνέντευξη Τύπου, χθες, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Ο κ. Ζέρβας έκανε γνωστό ότι, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, σχεδιάζεται η θεσμοθέτηση μείωσης 20% στα δημοτικά τέλη για όσους πολίτες προχωρήσουν στη δημιουργία κάθετων κήπων ή φυτεµένων δωµάτων. Ακόμη, προβλέπεται ενίσχυση του θεσµού της υιοθεσίας παρτεριών, δέντρων και πάρκων µε παροχή κινήτρων από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης µε υλικοτεχνική υποστήριξη.

«Η προσπάθεια για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος είναι καταστατικά και μια προσπάθεια των ίδιων των πολιτών. Για τον λόγο αυτό θέλουμε τους Θεσσαλονικείς δίπλα μας, ώστε όλοι μαζί να αλλάξουμε συνήθειες ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τη διεύρυνση του δικτύου των μπλε κάδων, στον σχεδιασμό για τη δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων όπως επίσης στην επικείμενη προμήθεια 50 ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τη δημοτική αστυνομία και τη Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων.

Μιλώντας και με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων θα μεταβληθεί ριζικά μέσα από τα έργα που προχωρούν για τις δύο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού και Δυτικού Τομέα.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία τριών αντιδημάρχων -Σωκράτη Δημητριάδη (Περιβάλλοντος), Νίκου Ζεϊμπέκη (Καθαριότητας) και Πέτρου Λεκάκη (Αθλητισμού και Εθελοντισμού)- οι οποίοι προγραμματίζουν κοινές δράσεις στην πόλη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε εκτενέστερα σε όσα έγιναν για τη συντήρηση, την κλάδευση και τη φύτευση των χώρων πρασίνου, τις αναπλάσεις των πάρκων, τη φύτευση των 30 υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στην οδό Αγγελάκη, το πρόγραμμα φροντίδας των αδέσποτων ζώων, την καταγραφή της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος της πόλης κ.ά.
«Κάθε μέρα είναι ημέρα περιβάλλοντος για την υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης. Πρέπει να συντηρούμε την πόλη και να αναπτύξουμε το κομμάτι της ανακύκλωσης. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια», είπε, από την πλευρά του, ο κ. Ζεϊμπέκης.
Ο κ. Λεκάκης πρόσθεσε πως η διοίκηση «βάζει ψηλά στην ατζέντα τον εθελοντισμό στη μετά covid εποχή» και ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εγγεγραμμένους 1.900 εθελοντές, τους οποίους θέλει να αυξήσει το επόμενο διάστημα.
Για σήμερα, Σάββατο, από τις τρεις αντιδημαρχίες έχουν προγραμματιστεί δράσεις καθαρισμού σε εννέα σημεία της πόλης: Πάρκο Γ’ Σώματος Στρατού, Πάρκο Εθνών (Λαγκαδά 24), Πύργος Τριγωνίου, Πάρκο Πολιτιστικού Τούμπας, Πάρκο Νέας Ελβετίας, Πάρκο Γενναδίου στην Τριανδρία, Νέα Παραλία (ανάμεσα σε Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και Κήπο των Εποχών), Κήποι του Πασά και στον άξονα Δημητρίου Γούναρη (με τη συμμετοχή παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή).