Αρχική Υγεία Τέλος Οκτωβρίου η λειτουργία των πρώτων 20 ΤΟΜΥ στη Θεσσαλονίκη

Τέλος Οκτωβρίου η λειτουργία των πρώτων 20 ΤΟΜΥ στη Θεσσαλονίκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου προβλέπεται να λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη οι 15-20 ΤΟΜΥ από τις 25 που πρόκειται να δημιουργηθούν στην πόλη ενώ για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο , το οποίο θα κατασκευαστεί και θα εξοπλιστεί με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», θα πρέπει η 2η και η 3η ΥΠΕ να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο χώρους .

Ο ένας από τους χώρους που προτείνονται για τη ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης, κοντά στο στρατόπεδο Φαρμάκη, και ο δεύτερος χώρος ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είναι το στρατόπεδο Καρατάσου. Επιπλέον έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Υγείας η ολοκλήρωση μέσα στο 2018 της αντικατάστασης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς, Άγιος Δημήτριος και Παπανικολάου

Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος είχε στη Θεσσαλονίκη δυο υπηρεσιακές συσκέψεις, μία με τις διοικήσεις της 3ης και 4ης ΥΠΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Γιαννόπουλου, και μια με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας . Παράλληλα απάντησε στην κριτική περί αναξιοπιστίας των εξαγγελιών που γίνονται στη ΔΕΘ λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις που αφορούν τον τομέα της Υγείας τηρήθηκαν, καθώς δόθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους αλλά και προτεραιότητα στην ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας , ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς και οι παρεμβάσεις για την εξυγίανση του συστήματος.

Τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η εκτίμηση για την λειτουργία των ΤΟΜΥ

«Από το σύνολο 239 ΤΟΜΥ που έχουμε σχεδιάσει να λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα οι 25 θα είναι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Από τις αιτήσεις κυρίως ιατρικού προσωπικού στη Θεσσαλονίκη εκτιμούμε ότι 15 με 20 από τις 25 ΤΟΜΥ μπορούν ίσως από τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα να τεθούν σε λειτουργία» ανέφερε ο κ Ξανθός τονίζοντας παράλληλα ότι τα κτίρια στα οποία θα λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ θα είναι μικρά και δεν χρειάζεται να είναι υψηλών απαιτήσεων.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες ΤΟΜΥ ανέφερε ότι θα εκτιμηθούν οι δηλώσεις των γιατρών και οι προτιμήσεις τους , γιατί σε κάποιες περιπτώσεις οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις προβλεπόμενες θέσεις, ώστε να γίνει αξιολόγηση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

«Θα έχουμε μια ασφαλή εκτίμηση για τις ΤΟΜΥ, προς το τέλος της άλλης βδομάδας. Νομίζω ότι αυτό, κατά βάση, θα αφορά επαρχιακές πόλεις και νησιωτικές περιοχές κλπ όπου ούτως ή άλλως υπάρχει μια δυσκολία προσέλκυσης γιατρών ακόμη και για μόνιμες θέσεις όταν προκηρύσσονται . Το σημαντικό είναι ότι , με την προετοιμασία που έχουμε κάνει και με τη διαθεσιμότητα που έχει εκδηλωθεί από την πλευρά των γιατρών, θα κάνουμε ένα πρώτο στέρεο βήμα ανάπτυξης των νέων δομών. Πιστεύουμε ότι όσο αυτές οι νέες δομές αρχίζουν να λειτουργούν, να παρέχουν υπηρεσίες οικογενειακής φροντίδας θα αρχίσει να βλέπει ο πολίτης ότι εξυπηρετείται καλύτερα , ότι μπορεί να συνταγογραφηθεί, να παρακολουθηθεί, να γίνουν εμβολιασμοί. Αυτές οι δομές να έχουν μια εξωστρέφεια, να κάνουν προγράμματα πρόληψης, να κάνουν σχολική υγιεινή κλπ . Νομίζω ότι θα υπάρξει το μήνυμα και ότι θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε στους επόμενους μήνες να καλύψουμε πλήρως τον σχεδιασμό αυτών των οποίων έχουμε κάνει» πρόσθεσε ο κ Ξανθός.