ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Mέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα μπουν οι οριστικές πινελιές από το υπουργείο Οικονομικών, που θα καθορίσουν το ύψος των αναδρομικών που θα λάβουν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Υγείας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση σύμφωνα με την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν έχει νομική υποχρέωση να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί, αποφάσισε να συμπεριλάβει και τους γιατρούς στη γενικότερη ρύθμιση, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ αποκάλυψε  ότι πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να καταβληθούν αναδρομικά σε όλους τους γιατρούς που αμείβονται με το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο (μόνιμους, ειδικευόμενους και επικουρικούς) και ανεξάρτητα από το αν εκείνοι έχουν προσφύγει ή όχι στη δικαιοσύνη για το σκοπό αυτό.

“Κουτσουρεμένα” ποσά λόγω χρεών και εφορίας

Πάντως, τα τελικά ποσά που θα φτάσουν στις…τσέπες των δικαιούχων θα περάσουν από σαράντα κύματα. Κι αυτό, γιατί όλα τα αναδρομικά ποσά θεωρούνται εισόδημα και έτσι αμέσως θα υποστούν μείωση 20%. Παράλληλα, η Κυβέρνηση εξετάζει συμψηφισμό των αναδρομικών με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων, ακόμα και όταν αυτές έχουν μπει σε διαδικασία ρύθμισης.

Όσοι λοιπόν έχουν οφειλές θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσουν το 20% του φόρου από το ποσό που δικαιούνται και στη συνέχεια να αφαιρέσουν και το ποσό που οφείλουν στο Δημόσιο για να μπορέσουν να υπολογίσουν τα τελικά ποσά που θα δουν στους λογαριασμούς τους.