Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Συντήρηση στους μετρητές αέριων ρύπων της ΠΚΜ

Στη συντήρηση των αναλυτών μέτρησης αέριων ρύπων που διαθέτει το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων του δικτύου προχωρά η Περιφέρεια.

Η οικονομική επιτροπή, στην τελευταία της συνεδρίαση ενέκρινε τη σχετική διαδικασία ανάθεσης, ενώ οι εργασίες που προβλέπονται αφορούν, μεταξύ άλλων, την προμήθεια και εγκατάσταση αναλώσιμων υλικών για τους αναλυτές, τον καθαρισμό των δειγματοληψιών, τη συντήρηση των οικίσκων, την επισκευή των βλαβών και τη βαθμονόμηση του εξοπλισμού.

Τα παραπάνω είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), ενώ προηγήθηκε η καταγραφή των απαιτήσεων τόσο σε εργασίες συντήρησης όσο και στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών.

Στο μεταξύ, η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τα πρακτικά για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την αναβάθμιση των σταθμών Σίνδου, Νεοχωρούδας και Πανοράματος του Εθνικού Δικτύου παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι η συντήρηση είναι μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο, ώστε οι μετρήσεις να είναι σωστές. Στο Δίκτυο της Περιφέρειας περιλαμβάνονται οι σταθμοί που βρίσκονται στην Καλαμαριά, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την πλατεία Αγίας Σοφίας, τον Εύοσμο, την Νεοχωρούδα, το Πανόραμα και τη Σίνδο.

«Η πρόθεσή μας είναι να αντικαταστήσουμε πλήρως τους σταθμούς μέτρησης αέριων ρύπων και να προσθέσουμε δύο νέους, στο νέο κτίριο της Περιφέρειας στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης και επί της οδού Λαγκαδά στη Σταυρούπολη», είπε.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η χρηματοδότηση των τεσσάρων σταθμών εντός πόλεως θα γίνει μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και των υπολοίπων τριών από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Επόμενο βήμα είναι ο εκσυγχρονισμός και της ιστοσελίδας, όπου δημοσιεύονται οι μετρήσεις ώστε να είναι περισσότερο εύχρηστη από το ευρύ κοινό.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Το τσιμέντο της επόμενης γενιάς: Μετατρέποντας κτίρια σε αυτόνομες ενεργειακές μονάδες

Μια νέα έρευνα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από τσιμέντο φέρνει νέα δεδομένα στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, αναδεικνύοντας όμως και ζητήματα ασφάλειας. Σύμφωνα με αναφορές...

Οι ελέφαντες στην Αφρική χρησιμοποιούν ονόματα μεταξύ τους

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Ecology & Evolution, οι αφρικανικοί ελέφαντες  ανταποκρίνονται σε ονόματα - κάτι που λίγα άγρια ζώα κάνουν. Τα...

Copernicus: Ο Μάιος του 2024 σημείωσε τη μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus φέρνει πρωτοφανή νέα: Ο Μάιος του 2024 καταγράφηκε ως ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτό το...

Πιερρακάκης : «Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας»

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έστειλε το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται σήμερα, 5 Ιουνίου. Σε διαδικτυακή του ανάρτηση, ο...