Αρχική Υγεία Συναγερμός στα νοσοκομεία – Μεγαλώνει η λίστα υγειονομικών που είναι θετικοί

Συναγερμός στα νοσοκομεία – Μεγαλώνει η λίστα υγειονομικών που είναι θετικοί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αλλά νέα τέσσερα κρούσματα προστέθηκαν στη λίστα των υγειονομικών που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 94.

Την Πέμπτη, εντοπίστηκαν δύο νοσηλεύτριες στο Νοσοκομείο Καστορίαςμία νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Κοζάνης και ένα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Οι εργαζόμενες ήταν όλες ασυμπτωματικές, όπως και στην πλειοψηφία (66) των υγειονομικών που έχουν βρεθεί θετικοί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για μαζικότητα κρουσμάτων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και με προεξάρχοντα αυτά της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Γενημματά) αλλά και στη Λάρισα και στη Νίκαια.

«Οι ασυμπτωματικοί συνάδελφοι και νοσηλευόμενοι ασθενείς που ξεφεύγουν και νοσηλεύονται ως γενικά περιστατικά εν αγνοία τους γίνονται εστίες ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού. Η απόφαση για τεστ κορωνοϊού στους συναδέλφους που επιστρέφουν από άδεια είναι ημιτελής», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα τεστ στους υγειονομικούς γίνονται μετά από ραντεβού που κλείνεται σε μια εβδομάδα και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 10 ημέρες. Εν τω μεταξύ εργάζονται κανονικά.

«Όταν νοσεί ένας που επιστρέφει από άδεια και είναι ασυμπτωματικός ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Ασθενείς εισάγονται ως γενικά περιστατικά, λαμβάνεται δείγμα και βγαίνουν θετικοί μετά 4 ημέρες λόγω έλλειψης μοριακών αναλυτών και διασπείρουν τον ιό σε ασθενείς και προσωπικό», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο ίδιος υποστηρίζει μάλιστα ότι σε πολλά νοσοκομεία δεν κάνουν τεστ ούτε σε όσους εργαζόμενους επιστρέφουν από άδεια λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και μοριακών αναλυτών. «Συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο και όσοι δεν πήγαν σε μέρη ή εκδηλώσεις επιβαρυμένες δεν κάνουν τεστ», λέει.

Και συμπληρώνει ότι δεν επαρκούν τα μέσα ατομικής προστασίας για το προσωπικό ή είναι ακατάλληλα.

Ακατάλληλες μάσκες στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που είναι Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καταγγέλλει ότι οι μάσκες υψηλής προστασίας ffp2 που προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο από το Υπουργείο Υγείας ήταν ακατάλληλες για την περίθαλψη περιστατικών κορωνοϊού.