Αρχική Ασφάλιση Σύμπραξη ΕΦΚΑ – ιδιωτών για έκδοση συντάξεων σε διάστημα 30 ημερών

Σύμπραξη ΕΦΚΑ – ιδιωτών για έκδοση συντάξεων σε διάστημα 30 ημερών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Υπ.Εργασίας με ανακοίνωση του πριν από λίγο, δημοσίευσε τροπολογία με την οποία πιστοποιημένοι ιδιώτες επαγγελματίες μπορούν να συμπράττουν στη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών (κύριων συντάξεων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ) από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Απώτερος στόχος Κυβέρνησης και Υπ.Εργασίας, είναι η άνεση άμεση έκδοση σύνταξης από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση.

Ειδικότερα, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες:

  • Διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης σε ένα ή περισσότερους οργανισμούς κυρίας ή επικουρικής ασφάλισης και εκδίδουν σχετική βεβαίωση,
  • Διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη οφειλομένων εισφορών του αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ασφαλισμένου και εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση, γ) υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και εκδίδουν σχετική βεβαίωση,
  • Συντάσσουν την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση,
  • Συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών και
  • Συντάσσουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί, ότι την χρονική στιγμή που θα υποβληθεί σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης κύριας ή επικουρικής, η συνταξιοδοτική απόφαση εκδίδεται εντός προθεσμίας 30 ημερών από την υποβολή του σχεδίου απόφασης. 

Παράλληλα, οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες και δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο και εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς  αλληλεγγύης.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο e-ΕΦΚΑ θα πραγματοποιεί υποχρεωτικά κάθε μήνα τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των πράξεων απονομής σύνταξης που εκδόθηκαν βάσει βεβαιώσεων πιστοποιημένων επαγγελματιών τον προηγούμενο μήνα.

Το Dimosio.gr σας παρουσιάζει ΕΔΩ ολόκληρη την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας με την οποία:

  • καθορίζονται οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες που θα βοηθήσουν τον ΕΦΚΑ να εκδίσει άμεσα τις συντάξεις,
  • λαμβάνει μόνιμο χαρακτήρα η προσωρινή σύνταξη,
  • απλοποιούνται οι διατάξεις για τις διατάξεις περί διακανονισμού οφειλών,
  • παρατείνεται ως τις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.