Αρχική Ελλάδα Στον «πάγο» οι πλειστηριασμοί – Πότε θα ξεκινήσουν

Στον «πάγο» οι πλειστηριασμοί – Πότε θα ξεκινήσουν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Παγωμένοι» παραμένουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων που προέρχονται από κόκκινα δάνεια, παρά την επανεκκίνηση των διαδικασιών εκτέλεσης τυπικά από την 1η Ιουνίου, αποκαλύπτουν στο insider.gr ανώτατες τραπεζικές πηγές.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, ότι «το πολύ να διενεργηθούν 2.000 έως 3.000 πλειστηριασμοί το τελευταίο τετράμηνο του έτους», αφού οι έκτακτες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη διαχείριση των κόκκινων οφειλών δεδομένου ότι μεγάλο μέρος ιδιωτών και επαγγελματιών έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ που πλήττονται σοβαρά και λαμβάνουν σχετικά επιδόματα.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι η πλατφόρμα eauctions.gr, μέσω της οποίας διενεργούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, βρίσκεται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας. Θυμίζεται ότι ένα από τα μέτρα υποστήριξης των πολιτών εν μέσω lockdown ήταν η αναστολή διενέργειας των πλειστηριασμών, η οποία ξεκίνησε να ισχύει στις 13 Μαρτίου 2020. Τότε, ήταν αναρτημένοι στην πλατφόρμα 8.285 πλειστηριασμοί. Έκτοτε, με διαδοχικές ΠΝΠ παρατάθηκε η αναστολή μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Στο «απυρόβλητο» η πρώτη κατοικία

Δεν απειλείται από το «ηλεκτρονικό σφυρί» η πρώτη κατοικία, τουλάχιστον για την ώρα. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου προγράμματος-γέφυρα που θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας με έμφαση όσους έχουν πληγεί πραγματικά από την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και κυβέρνησης συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να βγει καπνός έως τα μισά Ιουνίου και ο νέος νόμος να ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο ευνοϊκό καθεστώς θα ισχύει έως και τον Μάρτιο 2021 και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω ειδικής πλατφόρμας.

Αμφίβολο παραμένει, πάντως, πού θα διαμορφωθεί τελικά η περίμετρος, αλλά και η διάρκεια της προστασίας, αφού οι θέσεις κυβέρνησης και Θεσμών φαίνεται πως απέχουν παρασάγγας, με τους δανειστές να επιμένουν η προστασία να μην υπερβεί τον έναν μήνα.