Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Xριστίνα Β. Γλύκου: Πλειστηριασμοί, νομιμοποιήσεις και άλλα.. δαιμόνια

12 χρόνια πέρασαν από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα και τα απόνερα αυτής συνεχίζουν να χτυπούν αδιάκοπα τους οφειλέτες στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων..
Τον τελευταίο δε ένα χρόνο δε η αγωνία χτυπάει κόκκινο, καθώς οι εταιρίες διαχείρισης (funds) που αγόρασαν τα τραπεζικά προϊόντα – μέσω του πολυδιαφημισμένου σχεδίου ‘’ΗΡΑΚΛΗΣ’’ – κοινοποιούν τη μία μετά την άλλη κατασχετήρια έκθεση στους έντρομους δανειολήπτες, οι οποίοι φοβούνται ότι θα μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο..
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι πλέον οι ανωτέρω εταιρίες κοινοποιούν έγγραφα ορισμού πλειστηριασμού ακόμα και σε αυτούς που έχουν καταθέσει ανακοπή κατά του εκτελεστού τίτλου (διαταγή πληρωμής) στο αρμόδιο δικαστήριο και ακόμα δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους..
Παράλληλα, εκμεταλλευόμενες την απουσία νομοθετικού πλαισίου προστασίας, ζητούν γη και ύδωρ στις διαπραγματεύσεις για αναστολή πλειστηριασμού και ρύθμιση οφειλής και προκαταβολές που αγγίζουν ακόμα και το 20% της συνολικής οφειλής (και σε περιπτώσεις που η τιμή πρώτης προσφοράς είναι χαμηλή).
Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, αχτίδα φωτός η πρόσφατη απόφαση του ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας (αλλά και πολλών Πρωτοδικείων) που αναγνωρίζει ότι οι εν λόγω εταιρίες δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν στην έκδοση διαταγών πληρωμής και πράξεις πλειστηριασμού, δίνοντας ένα πολύ σημαντικό όπλο στα χέρια των δανειοληπτών, οι οποίοι μπορούν να προτάξουν το συγκεκριμένο λόγο (μαζί με όλους τους άλλους νομικούς λόγους) στο σχετικό δικόγραφο της ανακοπής κατά της εκτέλεσης, εντός προθεσμίας 45 ημερών από την ημέρα που παραλαμβάνουν έγγραφο πλειστηριασμού.
Αναμένουμε δε το επόμενο διάστημα να λυθεί οριστικά η νομιμοποίηση ή μη των funds από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά τη διάψευση των πολλών δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες για τροπολογία που θα τις νομιμοποιούσε.
Συνακόλουθα, πολύ σημαντική η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά (1232/22) περί καταχρηστικής δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων, αλλά και οι τελευταίες τροποποιήσεις (μείωση επιτοκίου κλπ) στον πολυδιαφημισμένο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για να μπορέσει επιτέλους να ανεβάσει εν τοις πράγμασι στροφές, καθώς πολλοί οφειλέτες με οριστικοποιημένες προτάσεις αναμένουν πάνω από 3 μήνες να ‘’ανέβει’’ η σχετική πρόταση στην πλατφόρμα για να ρυθμίσουν συνολικά τα χρέη τους .
Είναι όμως αδήριτη ανάγκη (όπως έχει τονισθεί πολλές φορές) η δημιουργία νέου νομοθετικού προστατευτικού πλαισίου για τους δανειολήπτες που δεν έδρασαν δολίως, δεν πίστεψαν σε σεισάχθεια χρέους, δεν σταμάτησαν από ιδιοτροπία τις μηνιαίες καταβολές στις πιστώτριες, αλλά έπεσαν θύματα της οικονομικής κρίσης.
Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να προστατευτούν με νόμο, να μπορούν να ρυθμίσουν βιώσιμα και να υποχρεωθούν και τα τραπεζικά ιδρύματα να συμμετέχουν σε οποία διαδικασία δημιουργηθεί (μέχρι και σήμερα η συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στον παλαιό και το νέο εξωδικαστικό μηχανισμό είναι προαιρετική, παρά την επιλεξιμότητα του δανειολήπτη).
Με το τσουνάμι πλειστηριασμών να έχει ήδη ξεκινήσει και τους οφειλέτες να νιώθουν – και να είναι – επί ξύλου κρεμάμενοι, ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας και ρύθμισης φαντάζει μονόδρομος αφενός για να μην μείνουν στο δρόμο, αφετέρου για να ρυθμίσουν επιτέλους βιώσιμα τα χρέη τους, ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουν να τα αποπληρώσουν.

*Δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω – Διαπ. Διαμεσολαβητρια Υ.Δ.Δ.Α 

Διαπραγματευτής ΚΕΚ ΟΠΑ 

Εκπαιδευόμενη Διαιτητής Ciarb

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ADR Hellenic Center 

Γενική Γραμματέας Ένωσης Διαπραγματευτών Ελλάδος 

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 209 Αμπελόκηποι Αθήνα

Λεωφόρος Πόρτο Ράφτη Μεσογαίας  40ο χλμ 

T: 2105238719/6938426401

Website: www.glykosglykou.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τι αλλάζει για τους απασχολούμενους συνταξιούχους (Οδηγός)

Ο δικηγόρος Δημήτρης Μουσελίμης σας ενημερώνει μέσα από το Dimosio.gr για τα θέματα που απασχολούν τους συνταξιούχους. Σήμερα, εστιάζει στο θέμα των απόμαχων της...

ΕΟΔΥ: Τα σημεία των δωρεάν rapid test σήμερα Κυριακή

Δωρεάν μαζικές δειγματοληψίες θα πραγματοποιήσουν αύριο, Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, τα κλιμάκια θα βρίσκονται στα εξής σημεία: Δ....

Ευρώπη Κοσμίδη: Με έργα και όχι με λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις, δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν δεκαετίες!

Το Dimosio.gr επικοινώνησε με την Περιφερειακή Σύμβουλο και Εντεταλμένη για ζητήματα Τεχνικών Έργων κα. Ευρώπη Κοσμίδη για μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης για ζητήματα...

Οι 21 + 1 «προκλήσεις» που θα διαμορφώσουν την εικόνα της κτηματαγοράς το 2022

Οι 21 + 1 «προκλήσεις» που θα διαμορφώσουν την εικόνα της κτηματαγοράς το 2022 Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε για να αλλάξει σχεδόν το σύνολο...