Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Πλειστηριασμοί: Τι μπορούν να κάνουν όσοι τους κοινοποιηθεί διαταγή πληρωμής – Τρόποι άμυνας

Από Σεπτέμβριο αναμένεται οι πλειστηριασμοί να ανεβάσουν «στροφές» και οι οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους, αναζητούν τρόπους άμυνας. 

Υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας των οφειλετών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούςΣύμφωνα με την εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV, συνήθως προηγείται από τα fund (που έχουν στην κατοχή τους τα περισσότερα δάνεια) μία εξώδικη δήλωση καταγγελίας του δανείου. «Εκεί δεν μπορεί να κάνει τίποτα, δεν είναι ένα ένδικο μέσο. Πρέπει να το αξιολογήσει μαζί με τον δικηγόρο του και καλό είναι να κάνει αίτημα για ρύθμιση», υπογράμμισε ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στην εκπομπή.

Οταν όμως έρθει η διαταγή πληρωμής, που είναι το στάδιο μετά την καταγγελία του δανείου εφόσον δεν ρυθμιστεί η πληρωμή, ο οφειλέτης έχει προθεσμία 15 εργάσιμων ημερών να καταθέσει ανακοπή στη διαταγή, στο αρμόδιο Πρωτοδικείο ή Ειρηνοδικείο, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Ασφαλιστικά μέτρα

«Αν, όμως, παράλληλα με αυτό, πάνε να τρέξουν διαδικασίες και δεν θέλει ένα οφειλέτης, για παράδειγμα καταναλωτικού δανείου, να κινδυνεύσει να πάει το fund να γράψει προσημείωση υποθήκης, θα πρέπει να κάνει και ασφαλιστικά μέτρα, αφού έχει κάνει ανακοπή», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς.

Συνοψίζοντας είπε: «Σε ελάχιστες ημέρες από την κοινοποίηση διαταγής πληρωμής, ο πιστωτής έχει δικαίωμα ακόμη και για μη ενυπόθηκα δάνεια να εγγράψει προσημείωση στο υποθηκοφυλακείο πάνω στο ακίνητο του δανειολήπτη. Αν ο δανειολήπτης θέλει να προλάβει τη διαδικασία πρέπει να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα».

Αν ταυτόχρονα εκκρεμεί για τον δανειολήπτη έφεσή του κατά του νόμου Κατσέλη, μπορεί να καταθέσει αίτηση αναστολής διαδικασίας εκτέλεσης, με ασφαλιστικά μέτρα ενώπιον του δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί η έφεση (πρωτοδικείο) ή ενώπιον του δικαστηρίου που είχε εκδώσει την απορριπτική απόφαση (Ειρηνοδικείο).

Τι γίνεται αν κοινοποιηθεί ο πλειστηριασμός; «Εκεί είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Θα πρέπει ο δανειολήπτης εντός 45 ημερών να κάνει ανακοπή κατά της κατασχετήριας έκθεσης. Αν δεν έχει προλάβει να κάνει την ανακοπή, έχει προθεσμία 15 ημερών που μπορεί να κάνει ανακοπή με αίτημα να διορθωθεί η τιμή, καθώς για πολλά ακίνητα έχει οριστεί πολύ χαμηλά», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς, επισημαίνοντας ότι το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό «τα χτυπάνε τα ίδια τα funds».

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Απόστολος Λύτρας: Ποτέ δεν “επινόησα” το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός μου από την σκάλα – Εκείνη το επέλεξε

Ο Απόστολος Λύτρας έκανε μια νέα δήλωση, με μία ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα της Τρίτης, στην οποία είπε ότι ξεκίνησε συμβουλευτικό- θεραπευτικό...

Κόκκινα δάνεια: 70 δισ. έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αυξήθηκε ο όγκος των κόκκινων δανείων που έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων καθώς...

Πρόστιμα και λουκέτα σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

Λουκέτα από 2 μέχρι και 10 ημέρες και έως και 2 χρόνια για αυτούς που έχουν πειραγμένες ταμειακές μηχανές, είναι η...

Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος για οικονομία και βελτίωση

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει την αλλαγή των χρεώσεων για τις ζώνες χαμηλής χρέωσης από τις βραδινές στις μεσημβρινές, με στόχο τη μέγιστη...