Αρχική Ελλάδα Στοιχεία-φωτιά: Κατά 40% αυξήθηκε η φτώχεια στην Ελλάδα τα έτη 2008-2015

Στοιχεία-φωτιά: Κατά 40% αυξήθηκε η φτώχεια στην Ελλάδα τα έτη 2008-2015

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αύξηση-σοκ στα επίπεδα φτώχειας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οκταετίας 2008 έως 2015, κατέγραψαν ερευνητές του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW), στο πλαίσιο ενός νέου πολυδιάστατου δείκτη φτώχειας τον οποίο εκπόνησαν για την επίμαχη περίοδο.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν, η φτώχεια το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εκτοξεύθηκε κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώθηκε, ωστόσο, ότι δεν αρκεί να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα. Αντιθέτως, πρότειναν ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι οι στερήσεις υλικών αγαθών, καθώς και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.

“O μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (αύξηση κατά 28%) και την Κύπρο (επίσης αύξηση κατά 28,2%)”, λέει ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο γερμανικό Reuters. Αυτό οφείλεται στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά, φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και τους όρους των δανειστών”, υπογράμμισε. Στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία 18%.