Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να «τρέξει» το πρόγραμμα για «ευνοϊκά δάνεια» για αγορά στέγη με επιτόκια της τάξης του 1% που απευθύνονται σε νέους 25 έως 39 ετών.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, η χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων αφορά νέους και ζευγάρια 25 έως 39 ετών.

Ενώ, εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα νέα ζευγάρια που έχουν ήδη αποκτήσει ένα ή περισσότερα παιδιά. Ήδη η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχει ξεκινήσει συναντήσεις με εκπροσώπους του συνόλου των τραπεζών, προκειμένου να καθοριστούν οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων.

Τα δάνεια θα αφορούν χρηματοδότηση έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007, ενώ οι ωφελούμενοι θα είναι συνολικά 10.000 νέοι η ζευγάρια 25 έως 39 ετών.

Ως κατώτατο εισοδηματικό όριο ορίζονται τα 10.000 ευρώ ενώ το ανώτερο εισοδηματικό όριο θα είναι αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης.

Ουσιαστικά, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως η ΔΥΠΑ θα χρηματοδοτεί στο 100% τα 3/4 αυτών των δανείων και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το υπόλοιπο 1/4 του δανείου από τις τράπεζες με τους όρους που αυτές θέτουν.

Παράλληλα, προβλέπεται η χορήγηση άτοκων στεγαστικών δανείων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους ή σε δικαιούχους που θα αποκτήσουν, όσο πληρώνουν το δάνειο, 3+ παιδιά.

Νέα στοιχεία στο πρόγραμμα παροχής στεγαστικών δανείων σε νέους
Έχουν προστεθεί σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις ορισμένα νέα στοιχεία που αποσκοπούν στην επιτάχυνση υλοποίησης της δράσης αλλά και τη θωράκιση από ενδεχόμενη απόπειρα κατάχρησης.

Ειδικότερα, τέθηκε ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι. Έτσι αποτρέπεται το ενδεχόμενο αγοράς πολυτελών κατασκευών με το επιδοτούμενο δάνειο του προγράμματος.

Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη.

Διευκρινίζεται ότι δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.

Τίθεται οκτάμηνη προθεσμία (εξάμηνη αρχικά με δυνατότητα παράτασης δύο μηνών) από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Έτσι προλαμβάνονται καθυστερήσεις που θα δέσμευαν τα δανειακά κεφάλαια εις βάρος άλλων δικαιούχων που έχουν κλείσει τη συμφωνία αγοράς του ακινήτου.

Πρόγραμμα «Κάλυψη»
Το πρόγραμμα «Κάλυψη» (μέσω του οποίου θα νοικιαστούν από το Δημόσιο και θα διατεθούν σε φτωχότερα νέα ζευγάρια, ιδιωτικές κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών), θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023 όταν θα είναι διαθέσιμες οι κατοικίες και θα έχουν ολοκληρωθεί τυχόν επισκευές.

Από το 1ο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η χορήγηση των χαμηλότοκων δανείων για αγορά κατοικίας από νέους. Αντίστοιχα, τα προγράμματα για την αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας χρειάζονται χρόνο για ωρίμανση και εφαρμογή. Όλα τα προγράμματα θα ξεκινήσουν πάντως εντός του 2023.

Οι κατοικίες αυτές (εφόσον φυσικά οι ιδιοκτήτες τους συμφωνούν) θα επισκευαστούν αν χρειάζεται με δαπάνες του Δημοσίου και θα διατεθούν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε ευάλωτους νέους ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σημειώνεται πως θα δοθεί προτεραιότητα σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες με αντικειμενικά κριτήρια (μοριοδότηση). Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» παρέχει επιδοτήσεις για ανακαίνιση κλειστών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν για μίσθωση. Αποσκοπεί δηλαδή στην αύξηση της προσφοράς κατοικίας με την παροχή κινήτρων προκειμένου κενά ακίνητα να χρησιμοποιηθούν ξανά, αφού επανέλθουν σε κατάσταση που να μπορούν να αξιοποιηθούν.

Μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» παρέχονται επιδοτήσεις έως 40% (με όριο τις 10.000 ευρώ) για ανακαίνιση κατοικιών (εργασίες και υλικά), εμβαδού έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα προκειμένου αυτές να διατεθούν για μίσθωση. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού πρέπει να έχει οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ το σπίτι πρέπει να είναι δηλωμένο ως κενό στο έντυπο Ε2. Ο οδηγός του προγράμματος έχει ήδη προδημοσιευτεί.