Του Θεόδωρου Βγενή

«Ζεστό» χρήμα ύψους 2 δισ. ευρώ σε χιλιάδες ζευγάρια ηλικίας από 40 έως 50 ετών, τα οποία μέχρι σήμερα αδυνατούσαν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για διεύρυνση του ήδη επιτυχημένου προγράμματος «Σπίτι μου», το οποίο κατά το προηγούμενο διάστημα έδωσε την ευκαιρία για αγορά πρώτης κατοικίας με χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο σε ζευγάρια, ηλικίας από 25 έως 39 ετών.

Η Κυβέρνηση βλέποντας το ζωηρό ενδιαφέρον των νέων για το επίμαχο πρόγραμμα, προχωρά στη δεύτερη φάση του, εντάσσοντας σ’ αυτό τις επόμενες ηλικιακές κατηγορίες πολιτών που έχουν ανάγκη για στέγαση. Υψηλόβαθμα στελέχη σημειώνουν ότι η επιτυχία της πρώτης φάσης του προγράμματος προκύπτει με κρυστάλλινο τρόπο από τα στατιστικά στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τα οποία δείχνουν ότι μέχρι τον Μάιο είχαν υποβληθεί σχεδόν 40.000 αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή Κυβέρνηση ακολουθεί εξ αρχής μια γενναία στεγαστική πολιτική, υλοποιώντας μια σειρά από πολύπλευρες δράσεις. Μάλιστα, στο αρχικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» είχε γίνει διπλασιασμός του προϋπολογισμού, φτάνοντας το συνολικό πακέτο στήριξης στο 1 δισ. ευρώ. Πλέον το συνολικό ποσό του προγράμματος θα αγγίξει τα τρία δισ. ευρώ, δίνοντας πολύτιμη «ανάσα» σε χιλιάδες ζευγάρια.

Όσοι επιλεγούν θα μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Για την ένταξη στο πρόγραμμα θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να στηριχθούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Σήμερα, για ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα πρέπει να έχει ατομικό εισόδημα από 10.000 έως 16.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισόδημα πρέπει να αγγίζει τις 27.000 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται προσαύξηση των ορίων κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

«Αγκάθι» για τους ενδιαφερόμενους η εύρεση κατοικίας

Ένα πρόβλημα που απασχόλησε σοβαρά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά τη διάρκεια υλοποίησης της πρώτης φάσης του προγράμματος, ήταν η μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπιζαν τα νεαρά ζευγάρια στην εύρεση κατάλληλων ακινήτων. Το πλαίσιο προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι μπορούσαν να αποκτήσουν μέσω του προγράμματος “Σπίτι μου” πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007 με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο.

Αυτή η εξίσωση φαίνεται πως έκανε την αναζήτηση κατοικίας μια μικρή περιπέτεια, καθώς η ευκαιρίες στην αγορά κατοικιών είναι πλέον λιγότερες λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του Airbnb. Προς αυτή την κατεύθυνση στελέχη της αγοράς έχουν ζητήσει να γίνουν πιο ελαστικές οι προϋποθέσεις, κάτι που ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα στη νέα φάση του προγράμματος.


Υπενθυμίζεται ότι το δάνειο μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο στις 150.000 ευρώ, καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια μέχρι 30 έτη. Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο. Σημειώνεται, επίσης ότι δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου, ενώ η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα οκτώ μηνών από την προέγκριση του δανείου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις