Αρχική Υπουργεία «Σπίτι μου» και «Κάλυψη»: Πότε ξεκινούν τα νέα προγράμματα φθηνής στέγης

«Σπίτι μου» και «Κάλυψη»: Πότε ξεκινούν τα νέα προγράμματα φθηνής στέγης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πρεμιέρα ετοιμάζονται να κάνουν τα δύο προγράμματα «Σπίτι μου» και «Κάλυψη» τα οποία πρόκειται να κάνουν την εμφάνιση τους τον Μάρτιο, ενώ μαζί τους θα ακολουθήσουν και ακόμη δύο νέα προγράμματα.

Συγκεκριμένα τα «Σπίτι μου» και «Κάλυψη» αποτελούν δύο από τα τέσσερα νέα προγράμματα «Φθηνής Στέγης» των οποίων οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο Μάρτιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματίσει την έναρξη των προγραμμάτων για τις αρχές του ερχόμενου μήνα , τα οποία έχουν σκοπό να δώσουν “ανάσα” σε χιλιάδες ωφελούμενους.

Όπως αναφέρεται στην πρώτη φάση του προγράμματος «Σπίτι μου» θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 1.000 δανειολήπτες, οι οποίοι θα λάβουν χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, με έμφαση στους νέους, τα νέα ζευγάρια και τις ευάλωτες ομάδες πολιτών.

Από την άλλη το πρόγραμμα «Κάλυψη» οδεύει προς την υλοποίηση, καθώς προβλέπει στη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και τη διάθεσή τους σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Στόχος των εν λόγω προγραμμάτων είναι τόσο η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους, με έμφαση στους νέους, τα νέα ζευγάρια και τις ευάλωτες ομάδες πολιτών, ενώ συγχρόνως αυξάνεται η στεγαστική πολιτική, η απασχόληση και οικονομική δραστηριότητα, ενώ θα αξιοποιηθεί η δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αφορά δράσεις συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ από τα οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν σχεδόν 137.000 δικαιούχοι που θα εξασφαλίσουν προσιτή κατοικία υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Συγκεκριμένα στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να αποσταλεί η πρόσκληση στις τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και στα μέσα του μήνα υπολογίζεται ότι θα εκδοθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος, ενώ τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και σταδιακά η έγκριση από τις τράπεζες.

Ακόμη υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών. Ακόμη τονίζεται ότι, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων), ενώ εκτιμάται ότι ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών.

Το πρόγραμμα «Κάλυψη»
Το πρόγραμμα «Κάλυψη» που θεσπίστηκε με το νόμο 5006/2022 βασίζεται, κατ’ αρχήν, στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα ανά την Ελλάδα και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Ακόμη υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Κάλυψη», θα φιλοξενούνται σε ιδιωτικές κατοικίες νέοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται κατ’ αρχήν στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα, το οποίο έχει ολοκληρωθεί.

Ήδη 579 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να συνεχίσουν να διαθέτουν τα σπίτια τους για τη στέγαση των δικαιούχων του προγράμματος «Κάλυψη». Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσουν οι μισθώσεις θα εισπράττουν το σύνολο του μισθώματος από το Δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει επίσης την αποκατάσταση των όποιων επισκευών χρειαστούν.

Στόχος σε πρώτη φάση είναι η αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν περισσότεροι από 3.000 ωφελούμενοι. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των δαπανών για ενοίκια και επισκευές των ακινήτων ενώ οι Δήμοι μεταξύ άλλων θα εξετάζουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, θα προτείνουν κατάλληλα διαθέσιμα ακίνητα στους ωφελούμενους, θα καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες, θα μεριμνούν για την εκτέλεση των εργασιών επισκευής, κ.ά.

Έρχονται δύο νέα προγράμματα τα «Κοινωνική Αντιπαροχή» και «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»
Μαζί με τα προγράμματα «Σπίτι μου» και «Κάλυψη», πρόκειται να ακολουθήσουν και ακόμη δύο νέα προγράμματα τα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και η «Κοινωνική αντιπαροχή».

Συγκεκριμένα:

H δράση «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», που απευθύνεται άμεσα στους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών, με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην ένταξη των κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους. Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή και το πρόγραμμα παρέχει επιδότηση 40% της δαπάνης επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ, με προϋπόθεση την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.
H κοινωνική αντιπαροχή, μέσω της οποίας ιδιώτες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν κτίρια κατοικιών με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή τους για ορισμένο χρονικό διάστημα και παράλληλη υποχρέωση να εκμισθώνουν ένα μέρος τους σε προσιτές τιμές.
Επιπροσθέτως να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην απελευθέρωση της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί για στεγαστικός σκοπούς και να επιτευχθούν και οι σχετικές διαδικασίες για τη λήψη ειδικής μέριμνας των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής (Μάτι).

Τέλος σημειώνεται ότι οι προϋποθέσεις εισαγωγής, αλλά και οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε νέους και ευάλωτους πολίτες, εξακολουθούν να εντάσσονται στο πλαίσιο, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί.