ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απο σήμερα Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής της ειδικής αποζημίωσης Νοεμβρίου με βάση τα 800 ευρώ σε περίπου 430.000 εργαζόμενους σε αναστολή.

Συγκεκριμένα θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους εργαζόμενοι που κατά το δεύτερο lockdown, τέθηκαν για το μήνα Νοέμβριο σε αναστολή σύμβασης, από τους εργοδότες τους, επιχειρήσεις που κατατάσσονται βάσει ΚΑΔ, στους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού κλάδους. Μαζί τους θα πληρωθούν και περίπου 14.500 εργαζόμενοι σε αναστολή, κατά τον ίδιο μήνα, οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή. Το συνολικό ποσό για τις αναστολές Νοεμβρίου που έχει καταβληθεί ή θα καταβληθεί τις επόμενες ημέρες, ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 439,975 εκατ. ευρώ και αφορά 674.871 εργαζόμενους.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα ξεκινήσουν σήμερα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, το βράδυ. Συνολικά θα καταβληθούν 251,668 εκατ. ευρώ σε 445.365 δικαιούχους – εργαζόμενους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 14.736 περιπτώσεις, που αφορούν ορθές επαναλήψεις δηλώσεων εργοδοτών (επανυποβολές δηλώσεων, διορθώσεις και συμπληρωματικές δηλώσεις) με το υπουργείο να εκτιμά πως η πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων, που δεν πληρώθηκαν στις 27 Νοεμβρίου, όταν είχαν εξοφληθεί άλλοι 278.000 εργαζόμενοι κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων, λόγω αστοχιών στις δηλώσεις.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι άλλοι 23.866 εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν την απαιτούμενη δήλωση εργαζομένου αποδοχής μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία και καλούνται εφόσον, φυσικά, δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού να προβούν τώρα στην υποβολή δήλωσης στο σύστημα «Εργάνη».

Το σύστημα «παραμένει ανοικτό για να δέχεται δηλώσεις, ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του του υπουργείο. Και ξεκαθαρίζει ότι το καθεστώς εργασίας άλλων 9.602 ατόμων, που εμφανίζονται στο πληροφοριακό σύστημα με πολλαπλή πλήρη απασχόληση, επανεξετάζεται, προκειμένου να ελεγχθεί εάν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται στο σύστημα «Εργάνη» οι αιτήσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Δεκεμβρίου με ενιαία προθεσμία και διαδικασία για κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις, την 31η Δεκεμβρίου.