Αρχική Υπουργεία Πέτσας: Ενδεχόμενα τοπικά lockdown στην Αττική

Πέτσας: Ενδεχόμενα τοπικά lockdown στην Αττική

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής lockdown σε τοπικό επίπεδο στο νομό Αττικής άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι αποφασισμένη να πάρει οποιαδήποτε μέτρο για να περιορίσει την πανδημία. Έχουμε εφαρμόσει τοπικά lockdown όταν χρειάστηκε και θα το ξανακάνουμε, εφόσον αυτό προτείνουν οι ειδικοί».

«Ωστόσο», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, «θα πρέπει πρώτα να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «είναι προφανές πως σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες. Παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα».

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι:

  • Το καλοκαίρι, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά μας.
  • Στο τέλος Αυγούστου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, ιδίως δε στα Γηροκομεία μας. Και ενώ αρχικά είχαμε πολλά κρούσματα και, δυστυχώς, απώλειες ζωών, με τα μέτρα που πάρθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.545 τέστ κορονοϊού σε 150 Γηροκομεία και ήταν όλα αρνητικά.
  • Στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προκλήθηκε στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας. Σημειώνω ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τέστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τέστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορονοϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς. Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τέστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί.

«Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι έλεγχοι, τα τέστ και η αυξημένη επαγρύπνηση αποδίδουν.Τώρα όμως, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο πρόβλημα στα αστικά κέντρα», σημείωσε ο κ. Πέτσας.