Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Περιφέρειες: Ενισχύονται με 27 εκ. ευρώ στις για επενδυτικά προγράμματα

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 27 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευτούν μέχρι τέλος του 2017  προς τις περιφέρειες για επενδυτικούς σκοπούς, για πρώτη φορά  μετά από μια τετραετία οικονομικής ανομβρία. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνάντηση που είχε με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, στη διάρκεια της οποίς συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν, στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, στα οικονομικά και στην ενίσχυση της λειτουργίας  και του ρόλου των περιφερειών.

Ο κ. Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι η κρατική χρηματοδότηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2014 έως σήμερα έχει αυξητική πορεία, αλλά παραδέχτηκε ότι «αυτό βέβαια, πρώτος θα έλεγα, δεν αρκεί σε σχέση με τις μεγάλες ανάγκες. Γνωρίζουμε μέσα σε ποιο πλαίσιο είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε, υπάρχουν περιοριστικές πολιτικές στη χώρα που προσδιορίζουν τα όρια των δυνατοτήτων μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αξιοποιούμε κάθε φορά με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους που διαθέτουμε, να κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες παρεμβάσεις, για να είναι πιο αποδοτικά αυτά τα χρήματα»

Υπογράμμισε δε  για μία ακόμη φορά  ότι «θα ήταν προφανώς παράλογο αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ  Κ. Αγοραστός, σημείωσε από την πλευρά του ότι οι περιφέρειες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η χρηματοδότησή τους, από το 2012 και μετά, έχει περικοπεί κατά περίπου 60%.

«Εμείς, σημείωσε, έχουμε προσαρμόσει τη λειτουργία μας με λίγα να κάνουμε πολλά, ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες περιφέρειες θα έχουν πρόβλημα στο άμεσο μέλλον. Εμείς, επειδή λειτουργούμε στρατηγικά και μεθοδικά, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα δεχθούν καμία μείωση χρηματοδότησης στα πλαίσια της επισκόπησης δαπανών (spending review), ενώ τη χρηματοδότηση των 27 εκ. ευρώ, που αφορά δαπάνες όπως για συντηρήσεις δρόμων και ηλεκτροφωτισμό,  ο κ. Αγοραστός είπε ότι «το ποσό είναι προφανώς μικρό αλλά στο συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο είναι μία κίνηση. Εμείς ζητάμε κι ευελπιστούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση», συμπληρώνοντας ότι η ΕΝΠΕ ζητεί, πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, για τις λειτουργικές δαπάνες κυρίως των Περιφερειών.

Σε ότι αφορά τα παρακρατηθέντα, που όπως είπε ξεπερνούν το  1,9 δις ευρώ, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι  «στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν ζητάμε όλα αυτά τα χρήματα, αξιώνουμε, όμως εκείνα τα χρήματα για να μην κάνουμε εκπτώσεις στις υπηρεσίες αλληλεγγύης και πρόνοιας προς τους συνανθρώπους μας καθώς και το στρατηγικό αναπτυξιακό χαρακτήρα των περιφερειών, που είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας».

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το ΔΣ της ΕΝΠΕ οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, Βορείου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου, Στερεάς Ελλάδας. Κ. Μπακογιάννης, Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρ. Μέτιος, Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου, Αττικής Δ. Μαραβέλιας και Πελοποννήσου Ν. Πατσαρίνος.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σε αργία υπάλληλος Περιφέρειας που χρηματιζόταν

Σε αργία υπάλληλος Περιφέρειας που χρηματιζόταν Σε αργία έθεσε ο περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας Φ. Σπανός, υπάλληλο της Π.Ε. Εύβοιας που προφυλακίστηκε γιατί χρηματιζόταν για να εκδίδει άδειες...

Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να «τακτοποιηθούν» μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου

Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να «τακτοποιηθούν» μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς ο Φεβρουάριος είναι γεμάτος με πληρωμές φόρων. Tουλάχιστον 10 υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει...

Χειρόφρενο για 48 ώρες θα σηκώσουν οι οδηγοί των ΤΑΞΙ της Αθήνας

Χειρόφρενο για 48 ώρες θα σηκώσουν οι οδηγοί των ΤΑΞΙ της Αθήνας,έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις Χειρόφρενο για 48 ώρες θα σηκώσουν οι οδηγοί των ΤΑΞΙ της...

Εως 206% φθηνότερα τα προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Εως 206% φθηνότερα τα προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού» Το «καλάθι του νοικοκυριού», που τέθηκε σε εφαρμογή στις 2 Νοεμβρίου του 2022, αν και στην...