Αρχική Ελλάδα Πάσχα στην πόλη: Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Πάσχα στην πόλη: Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με το “Πάσχα στο χωριό” να απομακρύνεται για ακόμα μια χρονιά, λόγω πανδημίας, η κυβέρνηση αναζητά λύσεις, ώστε οι πολίτες να έχουν έστω και μια μικρή “ανάσα” ελευθερίας.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζοντας ορισμένα σενάρια τα οποία προφανώς και θα πρέπει να εγκρίνουν και οι επιστήμονες. Όλα αναμένεται να γίνουν μέσα στα επόμενα 24ωρα, το αργότερο μέχρι τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Χωρίς λοιπόν ακόμα να έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, η κυβέρνηση προβλέπει:

-Tη χαλάρωση, κατά μία ίσως και δύο ώρες, της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η απαγόρευση να ισχύει από τις 22.00 ή τις 23.00 το βράδυ αντί για τις 21.00 που είναι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στην κοινωνία για να νιώσει περισσότερη ελευθερία, μειώνοντας την πιθανότητα συναθροίσεων.

-Την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων ολόκληρη την εβδομάδα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα όπως ισχύει σήμερα, κάτι που ήδη έχει συζητηθεί στην επιτροπή των επιστημόνων και είχε μεταφερθεί για μελλοντική εφαρμογή.

-Την αναπροσαρμογή των απαγορευτικών όρων που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα αναφορικά με τις συναθροίσεις στα σπίτια. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με όσα έγιναν πέρσι (εννέα ή δέκα άτομα). Ψήσιμο στο σπίτι με γνωστές παρέες, ακόμα καλύτερο σε εξωτερικό χώρο, θα αποτελέσει πιθανόν την πρόταση της κυβέρνησης για το φετινό Πάσχα.

-Την αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα με έμφαση στους εξωτερικούς χώρους. Συζητείται να γίνουν οι ακολουθίες του επιταφίου και της Ανάστασης μόνο στον προαύλιο χώρο και όχι στο εσωτερικό των ναών και πάντως νωρίτερα από τα μεσάνυχτα (η αναστάσιμη ακολουθία).

Να σημειωθεί ότι πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν το απόγευμα της Δευτέρας για τα συγκεκριμένα ζητήματα και το πώς τελικώς θα πραγματοποιηθούν οι λειτουργίες απασχολεί την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου σήμερα και αύριο.