Αρχική Δήμοι Παπαστεργίου: Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βγαίνει πιο δυνατή μετά την ολοκλήρωση των...

Παπαστεργίου: Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βγαίνει πιο δυνατή μετά την ολοκλήρωση των διασκέψεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρά την πανδημία, ολοκληρώσαμε με επιτυχία, αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες,  το συνεδριακό μας διάλογο και διαμορφώνουμε τις τελικές μας θέσεις για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε ισότιμα στην αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους.

Με τους Δήμους της Αττικής η 10η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Με ψηφιακό οικοδεσπότη αυτή τη φορά την Περιφερειακή ΄Ενωση Δήμων Αττικής, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι δέκα ψηφιακές, μέσω τηλεδιάσκεψης, Συνεδριακές Διασκέψεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Για μια ακόμη φορά η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού κατάφερε να αναδείξει την ικανότητα της να προσαρμόζει τη λειτουργία της σε δύσκολες συνθήκες και να ανταποκρίνεται σε νέες προκλήσεις με αποτελεσματικότητα.

Η διοργάνωση συνεδριακών τηλεδιασκέψεων με όλες τις ΠΕΔ της χώρας και η παροχή δυνατότητας σε δεκάδες συνέδρους να καταθέσουν τις απόψεις τους, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία παρενέβη με εισηγήσεις και παρεμβάσεις και στις δέκα διασκέψεις, ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία, μέσα από την οποία η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι βγαίνουν πιο δυνατοί.

Οι θέσεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν στις διασκέψεις αυτές, θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση των επικαιροποιημένων θέσεων της ΚΕΔΕ, που θα κατατεθούν στον διάλογο με το Υπ. Εσωτερικών, κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

Οι δέκα Συνεδριακές Διασκέψεις σε αριθμούς:

  • Στις δέκα Συνεδριακές Διασκέψεις που έγιναν με όλες τις ΠΕΔ της Ελλάδας συμμετείχαν 674 Δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη των ΠΕΔ όλης της Ελλάδας.
  • Παρεμβάσεις έκαναν 130 αιρετοί
  • Οι δέκα Συνεδριακές διασκέψεις διήρκεσαν, συνολικά, 80 ώρες
  • Τις παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές μέσω του επίσημου καναλιού της ΚΕΔΕ στο Youtube.
  • Στη σημερινή Διάσκεψη της Αττικής, πήραν μέρος 80 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη της ΠΕΔ.
  • Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα ακούστηκε δυνατά «η φωνή των Δήμων».

«Σήμερα ολοκληρώνεται η συνεδριακή μας διαδικασία με τη διοργάνωση της 10ης κατά σειρά διάσκεψης, με τους Δήμους της Αττικής. Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα η φωνή της Αυτοδιοίκησης ακούστηκε δυνατά, οι προτάσεις μας καταγράφηκαν και θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου μας με το Υπουργείο. Η σκληρή δουλειά όλων μας, αναδεικνύει την πρωτοπορία των πρωτοβουλιών για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που κοιτάζει το μέλλον για το καλό των πολιτών. Δουλεύουμε ενωμένοι, με αποφασιστικότητα και κοιτάζουμε μπροστά για τοπικές κοινωνίες με ανάπτυξη και Δήμους αποτελεσματικούς, οικονομικά ανεξάρτητους», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Παπαστεργίου

  • Αντιμετώπιση της πανδημίας – Επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού

«Η ΚΕΔΕ, και ο κάθε Δήμαρχος ξεχωριστά, είμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πολιτών και με τις κοινωνικές μας δομές δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του και τώρα στις εορταστικές μέρες.
Διαθέτουμε στο Υπουργείο όλους τους μηχανισμούς των Δήμων στον σχεδιασμό για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, που θα ξεκινήσει με το νέο έτος. Πρότασή μας είναι αυτό να γίνει ακόμη και με παράλληλο μηχανισμό, σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους. Και φυσικά είμαστε παρόντες για να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία για την ανάγκη του εμβολιασμού αλλά και της πιστής τήρησης των υγειονομικών μέτρων μέχρι να μειωθούν οι τραγικές απώλειες και τα κρούσματα»,
 είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

  • Προτάσεις για Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με οικονομική αυτοτέλεια, ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ενεργό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι οι αλλαγές στον 4412 και με τις προτάσεις της ΚΕΔΕ κινείται στη σωστή κατεύθυνση για μια πιο αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων.
«Η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή σχεδιασμού του «Αντώνης Τρίτσης» είναι μια πρώτη σημαντική κίνηση για τον ρόλο που πρέπει να παίξουμε, όμως διεκδικούμε να έχουμε ενεργό ρόλο και στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τις προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει στον διάλογο που ξεκίνησε το καλοκαίρι. Ειδικά για το «Α.Τρίτσης» έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο πρόταση να υπάρξει ένας δίκαιος και λογικός τρόπος κατανομής, έτσι ώστε κανείς Δήμος να μην μείνει εκτός χρηματοδοτήσεων και πιστεύω πως σύντομα θα υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις.
Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει χωρίς μαξιμαλισμούς. Οι αλλαγές και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων στο νέο νομοσχέδιο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση οφείλουν να γίνει με αντίστοιχη μεταφορά πόρων αλλά και του απαραίτητου προσωπικού. Θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο όσων συμβαίνουν στα όρια των Δήμων μας με τα αντίστοιχα εργαλεία» 
ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
Για το ΠΔΕ ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι όταν αφορά σε έργα τοπικής σημασίας και εντός των ορίων των Δήμων πρέπει να δίνεται απ’ ευθείας στους Δήμους.