Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Λίμνη Κορώνεια: Το οικοσύστημα που δοκιμάζεται τα τελευταία 30 χρόνια

Η Λίμνη Κορώνεια τα τελευταία 20 χρόνια παρά τα έργα που έχουν γίνει αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων έχοντας φτάσει οριακά και στο σημείο της ερημοποίησης, καθώς όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει καμμία συντήρηση

Στα συμπεράσματα κατέληξαν οι ομιλητές σε ημερίδα με τίτλο «Η αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας – Ένα κρίσιμο χρονίζον πρόβλημα» που διοργάνωσε σήμερα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Από το 2009 έχουν να συντηρηθούν τα έργα της ενωτικής τάφρου τόνισε στην ημερίδα ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας. «Το ίδιο ισχύει και για τα αναχώματα για τον υγροβιότοπο, αλλά και για τα βαθιά ενδιαιτήματα για την αποκατάσταση των πληθυσμών των ψαριών».

Σημειώνεται ότι, από το 1995 έως και το 2009 η λίμνη Κορώνεια, λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού και της μακροχρόνιας ρύπανσης από τις δραστηριότητες του ανθρώπινου παράγοντα, αποξηράνθηκε 4 φορές.

«Είχαμε μαζικούς θανάτους ψαριών, ενώ η έκταση που καταλάμβανε στην κυριολεξία ερημοποιήθηκε». Ωστόσο, μετά τα έργα που υλοποιήθηκαν και με την ολοκλήρωση του “masterpranII”, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει πλέον, καμιά περαιτέρω δικαιοδοσία.

«Το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καλείται να προχωρήσει άμεσα, σε μια σειρά από εξίσου μεγάλες και δομικές παρεμβάσεις, ώστε να μην επανέλθουμε στις τραγικές εικόνες των νεκρών ψαριών, των νεκρών πουλιών και της εξαφάνισης της λίμνης» είπε ο κ.Γιουτίκας θέτοντας ως πρώτιστο και απολύτως αναγκαίο, τη συντήρηση όσων έργων έχουν γίνει ήδη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ανακοίνωση για τη λίμνη Κορώνεια εξέδωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, τέως Πρύτανης και νυν  Περιφερειακός Σύμβουλος, Επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», Γιάννης Μυλόπουλος.

«Το Σχέδιο Δράσης (master plan) για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας εγκρίθηκε το 2005 από την Ε.Ε. Από τότε μέχρι σήμερα κάποια έργα που προβλέπονταν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ κάποια άλλα εκκρεμούν.

Αυτός είναι ο λόγος που η χώρα μας ήδη έχει παραπεμφθεί ήδη μια φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και της έχει επιβληθεί η ποινή της επιτήρησης. Σήμερα, είκοσι σχεδόν χρόνια μετά, εξ αιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύει το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος για την τύχη της λίμνης, αλλά και ως αποτέλεσμα της αδράνειας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλίες πετώντας το… μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση, το master plan για τη σωτηρία της Κορώνειας έχει ακυρωθεί στην πράξη.

Με τον κίνδυνο άλλης μιας καταδίκης της χώρας από την Ε.Ε. να είναι και πάλι ορατός. Αυτά διαπιστώθηκαν σε εκδήλωση του ΤΕΕ/Τμ. Κ. Μακεδονίας λίγο καιρό πριν και αυτά επιβεβαιώθηκαν σε πρόσφατη επί τόπου επίσκεψη κλιμακίου της παράταξης ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο.

Οι αρνητικές διαπιστώσεις για την πορεία της λίμνης κινούνται σε δυο άξονες:

 1. Το υδατικό δυναμικό της λίμνης βαίνει μειούμενο και ο καθρέφτης (η επιφάνεια) της λίμνης διαρκώς συρρικνώνεται, δείκτης αρνητικών ισοζυγίων στην υδρολογική λεκάνη της λίμνης. Αιτία αφενός η υπεράντληση υπόγειου νερού, λόγω έντασης αγροτικών δραστηριοτήτων και αφετέρου η μείωση των βροχοπτώσεων στο πλαίσιο της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης. Η ακύρωση της λειτουργίας της ενωτικής διώρυγας που θα ενίσχυε, σύμφωνα με το master plan, το υδατικό δυναμικό της λίμνης με μερική εκτροπή των χειμάρρων Σχολαρίου και Λαγκαδικίων αφενός και η μη ολοκλήρωση του Αγροπεριβαλλοντικού Προγράμματος με στόχο τη δραστική εξοικονόμηση του αγροτικού νερού, που επίσης προέβλεπε το master plan, (αφού εξακολουθούν να επιδοτούνται τα υδροβόρα «κανονάκια» αντί των σύγχρονων μεθόδων στάγδην άρδευσης), ευθύνονται γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη.

2. Η ποιότητα του νερού της λίμνης επιδεινώνεται εξ αιτίας τόσο των αγροτικών δραστηριοτήτων, που εξακολουθούν να στραγγίζουν στη λίμνη και στον υδροφορέα τα κατάλοιπα των γεωργικών φαρμάκων και των λιπασμάτων, (αυξημένα νιτρικά και νιτρώδη), όσο και των αστικών αποβλήτων που διατίθενται στη λίμνη ανεπεξέργαστα ως αποτέλεσμα της πλημμελούς λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του Λαγκαδά, άλλου ενός έργου του master plan που ακυρώθηκε και δεν λειτουργεί. Αν σε αυτά προστεθεί και η μεγάλη περιεκτικότητα της ιλύος του πυθμένα της λίμνης σε βαρέα μέταλλα, αποτέλεσμα της επί χρόνια λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων και βαφείων στην περιοχή, συμπληρώνεται η εικόνα της ποιοτικής υποβάθμισης της λίμνης. Γίνεται φανερό ότι η μείωση του υδατικού δυναμικού της λίμνης, σε συνδυασμό με την αύξηση των ρυπαντικών φορτίων σε ολοένα και μικρότερη ποσότητα νερού, δημιουργεί συνθήκες υψηλού κινδύνου για το μέλλον της λίμνης, αλλά και του ευρύτερου οικοσυστήματος. Και αυτά, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστές σήμερα οι συνέπειες που ακολουθούν την αποξήρανση μιας λίμνης, επιφέροντας ερημοποίηση, αλλαγή του κλίματος τοπικά επί το ξηρότερο και τελικά εγκατάλειψη και φτωχοποίηση της περιοχής. Αιτία της υποβάθμισης της λίμνης είναι η διαπίστωση ότι τα τρία πιο σημαντικά έργα του master plan σήμερα βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Συγκεκριμένα:

 1. Το υδατικό δυναμικό της λίμνης βαίνει μειούμενο και ο καθρέφτης (η επιφάνεια) της λίμνης διαρκώς συρρικνώνεται, δείκτης αρνητικών ισοζυγίων στην υδρολογική λεκάνη της λίμνης. Αιτία αφενός η υπεράντληση υπόγειου νερού, λόγω έντασης αγροτικών δραστηριοτήτων και αφετέρου η μείωση των βροχοπτώσεων στο πλαίσιο της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης. Η ακύρωση της λειτουργίας της ενωτικής διώρυγας που θα ενίσχυε, σύμφωνα με το master plan, το υδατικό δυναμικό της λίμνης με μερική εκτροπή των χειμάρρων Σχολαρίου και Λαγκαδικίων αφενός και η μη ολοκλήρωση του Αγροπεριβαλλοντικού Προγράμματος με στόχο τη δραστική εξοικονόμηση του αγροτικού νερού, που επίσης προέβλεπε το master plan, (αφού εξακολουθούν να επιδοτούνται τα υδροβόρα «κανονάκια» αντί των σύγχρονων μεθόδων στάγδην άρδευσης), ευθύνονται γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη

2. Η ποιότητα του νερού της λίμνης επιδεινώνεται εξ αιτίας τόσο των αγροτικών δραστηριοτήτων, που εξακολουθούν να στραγγίζουν στη λίμνη και στον υδροφορέα τα κατάλοιπα των γεωργικών φαρμάκων και των λιπασμάτων, (αυξημένα νιτρικά και νιτρώδη), όσο και των αστικών αποβλήτων που διατίθενται στη λίμνη ανεπεξέργαστα ως αποτέλεσμα της πλημμελούς λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του Λαγκαδά, άλλου ενός έργου του master plan που ακυρώθηκε και δεν λειτουργεί. Αν σε αυτά προστεθεί και η μεγάλη περιεκτικότητα της ιλύος του πυθμένα της λίμνης σε βαρέα μέταλλα, αποτέλεσμα της επί χρόνια λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων και βαφείων στην περιοχή, συμπληρώνεται η εικόνα της ποιοτικής υποβάθμισης της λίμνης.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει άποψη από τη λίμνη Κορώνεια. Ανομβρία, διαχειριστικές παραλείψεις ή υπεράντληση υδάτων ευθύνονται για την πρόσφατη θανή χιλιάδων ψαριών στη λίμνη Κορώνεια; Οι εικόνες πριν από λίγες μέρες ήταν συγκλονιστικές με γριβάδια και πεταλούδες να έχουν εκβραστεί στις όχθες και το νερό να φτάνει μόλις τα 60 με 80 εκατοστά! Όμως, έστω και σ’ αυτά τα ελάχιστα κυβικά νερού, εξακολουθούν να ζουν εκατοντάδες ψάρια που γέμισαν τα δίχτυα ψαρά, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας- Βόλβης- Χαλκιδικής για συλλογή δειγμάτων προκειμένου να σταλούν για εργαστηριακές αναλύσεις στην αρμόδια Κτηνιατρική υπηρεσία. Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Γίνεται φανερό ότι η μείωση του υδατικού δυναμικού της λίμνης, σε συνδυασμό με την αύξηση των ρυπαντικών φορτίων σε ολοένα και μικρότερη ποσότητα νερού, δημιουργεί συνθήκες υψηλού κινδύνου για το μέλλον της λίμνης, αλλά και του ευρύτερου οικοσυστήματος.

Και αυτά, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστές σήμερα οι συνέπειες που ακολουθούν την αποξήρανση μιας λίμνης, επιφέροντας ερημοποίηση, αλλαγή του κλίματος τοπικά επί το ξηρότερο και τελικά εγκατάλειψη και φτωχοποίηση της περιοχής. Αιτία της υποβάθμισης της λίμνης είναι η διαπίστωση ότι τα τρία πιο σημαντικά έργα του master plan σήμερα βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Συγκεκριμένα:

  1. Η ενωτική διώρυγα μεταξύ των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης ενώ ολοκληρώθηκε, έχει χρόνια να συντηρηθεί και να καθαριστεί από τα φερτά των χειμάρρων. Με αποτέλεσμα να παραμένει εδώ και χρόνια φραγμένη και να μην ενισχύει το υδατικό δυναμικό της Κορώνειας με νερό από τους δυο χειμάρρους Σχολαρίου και Λαγκαδικίων, όπως προέβλεπε το master plan..

2. Ο βιολογικός καθαρισμός του δήμου Λαγκαδά, αν και ολοκληρώθηκε, σήμερα υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση και την ποιοτική υποβάθμιση του νερού της λίμνης με ανεπεξέργαστα ή με πλημμελώς επεξεργασμένα αστικά απόβλητ

3. Τα αρδευτικά δίκτυα της περιοχής εξακολουθούν να λειτουργούν με πεπαλαιωμένες και υδροβόρες μεθόδους άρδευσης και οι παράνομες γεωτρήσεις δεν έχουν ακόμη σφραγιστεί, καθώς το Αγροπεριβαλλοντικό Πρόγραμμα του master plan με σκοπό τη δραστική εξοικονόμηση αρδευτικού νερού έχει ξεχαστεί και εγκαταλειφθεί

Η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε σχετική ερώτηση της παράταξης ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, παραδέχτηκε ότι:

1) Δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα μέτρα ευθύνης του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (κλείσιμο του συνόλου των παράνομων γεωτρήσεων, περιορισμός της άρδευσης, εφαρμογή εγκεκριμένου Αγροπεριβαλλοντικού Προγράμματος),

2) Είναι επιβεβλημένη η αποκατάσταση σε λειτουργία των υφιστάμενων έργων (όπως π.χ. η Ενωτική Τάφρος των δύο λιμνών, το βαθύ ενδιαίτημα και το δυτικό ανάχωμα) και η τακτική συντήρησή τους από τον κύριο των έργων (Υπ. Περιβάλλοντος), επεμβάσεις που υπολογίστηκαν το 2020 ότι ανέρχονται στο ποσό των 6,3 εκ € και

3) Είναι απαραίτητη η συγκρότηση και λειτουργία του «ΦΟΡΕΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΩΝ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ» που «υφίσταται από το 2018 ανορθόδοξα».

Ωστόσο σε ερώτηση της παράταξης ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σκοπεύει η διοίκηση της περιφέρειας να αναλάβει για την αντιστροφή της αρνητικής κατάστασης στη λίμνη και ποιες ώστε να πειστεί το Υπ. Περιβάλλοντος να κινητοποιηθεί για το θέμα, η Περιφέρεια απάντησε:

 «Δεν έχουμε δυνατότητα ούτε και πόρους να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, αφού η λίμνη Κορώνεια ανήκει στις αρμοδιότητες αποκλειστικά της Κυβέρνησης, σαν επιφανειακό σύστημα νερών, όπως όλες οι λίμνες και τα ποτάμια».

 Απέναντι σε αυτή την πολιτική της αδράνειας και της επίρριψης των ευθυνών για την υποβάθμιση της λίμνης αλλού, η παράταξη ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ καταθέτει 4 συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο της εγκατάλειψης της λίμνης στην τύχη της:

1. Η Περιφέρεια να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των περιβαλλοντικών συστημάτων της επικράτειάς της, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της σταδιακής υποβάθμισης της ποσότητας και της ποιότητας του νερού της λίμνης Κορώνειας

2. Η Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πιέσεις στο Υπ. Περιβάλλοντος στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της λειτουργίας των υφιστάμενων έργων του master plan, όσο και της εξασφάλισης της τακτικής συντήρησής τους.

3. Η Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να ασκηθούν πιέσεις στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του Master Plan.

4. Να κινητοποιηθεί η Περιφέρεια ώστε να ασκηθούν πιέσεις στον Δήμο Λαγκαδά για την καλύτερη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού.

Σε διαφορετική περίπτωση, η Περιφέρεια κινδυνεύει να βρεθεί υπόλογη, μαζί με την κεντρική κυβέρνηση, για την τελεσίδικη καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ολοκλήρωση των έργων του Master Plan και τη μη προστασία της λίμνης Κορώνειας.

Γίνεται φανερό ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο, δηλώνει ουσιαστικά την αδυναμία της να υπηρετήσει τον στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης της περιφέρειας που της έχει ανατεθεί.

Αρνείται, δηλαδή, το ρόλο της ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Καθώς, αρνούμενη να αναδείξει τα προβλήματα των οικοσυστημάτων της περιοχής της και μη λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προστασία και τη διατήρησή τους, ουσιαστικά τα εγκαταλείπει στην τύχη τους.

Ακόμη και αν η διοίκηση της περιφέρειας συμφωνεί πολιτικά και δεν αντιδρά στο υπάρχον αντιπεριβαλλοντικό θεσμικό καθεστώς που έχει επιβάλει το 2020 η σημερινή κυβέρνηση, με τη συγκεντρωτική πρωτοβουλία του τότε υπουργού Κ. Χατζηδάκη, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια δεν έχει πια ούτε τη θεσμική δυνατότητα, ούτε και τους πόρους να παρακολουθεί την ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των υδάτων της περιοχής της, αυτό δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αποτελεί αιτία αδράνειας και εγκατάλειψης των οικοσυστημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας στην τύχη τους.

Η Περιφέρεια σε περίπτωση απειλών και κινδύνων όφειλε να διαθέτει την πολιτική βούληση να αναδεικνύει τα προβλήματα και να διεκδικεί από το κράτος και την ΕΕ κονδύλια και έργα πρόληψης, προστασίας και αποκατάστασης των οικοσυστημάτων.

Αντί όμως να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, εκείνη φαίνεται να ασκείται στην τέχνη να πετά διαρκώς τη μπάλα στην κερκίδα.

Είναι τουλάχιστον αστεία η επικοινωνιακή διαχείριση που ακολουθεί η διοίκηση της Περιφέρειας, σύμφωνα με την οποία για ό,τι καλό έχει γίνει ως τώρα στην περιοχή ευθύνεται η ίδια, ενώ για όλα τα κακά φταίνε πάντα οι… άλλοι.

 Η διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της για ένα σπάνιο οικοσύστημα σε κίνδυνο, μια λίμνη που χάνεται, πριν να είναι αργά»

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου στο πλευρό του Γιώργου Παπαδάκη μετά το «διαζύγιο»

Το νέο κορίτσι που θα βρίσκεται στο πλευρό του Γιώργου Παπαδάκη την καινούργια σεζόν, δεν είναι άλλη από την γνωστή Θεσσαλονικιά ρεπόρτερ Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

Ποιοι τελικά θα πάρουν το έκτακτο επίδομα

Το ύψος 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από τα έσοδα, από την προσωρινή εισφορά στα κέρδη των διυλιστηρίων, θα μοιραστούν οι συνταξιούχοι, δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ΑμεΑ.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι και τα τεφτέρια των εκβιαστών δημοτικών υπαλλήλων

Νέα στοιχεία  έρχονται συνεχώς για το κύκλωμα των δημοτικών υπαλλήλων που συνελήφθησαν για για χρηματισμό και εκβιασμούς ιδιοκτητών καταστημάτων, στην Αθήνα.

Νέο επίδομα ανεργίας: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του – Τι αλλάζει και πώς διαμορφώνονται τα ποσά ανεργίας

Τι θα προβλέπει το νέο σύστημα του υπουργείου Εργασίας για το επίδομα ανεργίας και γιατί αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό.

Ενημερωτικό Δελτίο

Τοποθέτηση Κώστα Μπακογιάννη στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο

Ο Κώστας Μπακογιάννης στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, προειδοποίησε για τις συνέπειες της ακυβερνησίας σε έναν Δήμο του μεγέθους της Αθήνας.

Καταγγελία για επίθεση Αντιδημάρχου του Δήμου Ζωγράφου σε υπαλλήλους της υπηρεσίας του

Επίθεση σε εργαζόμενους του Δήμου Ζωγράφου από αντιδήμαρχο καταγγέλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία των υπαλλήλων στο Δήμο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην ανακοίνωση...

Η Le Figaro «υμνεί» τους Λειψούς – «Διαθέτουν μια εξωπραγματική ομορφιά που ερωτεύονται οι επισκέπτες»

Οι Λειψοί, με τα πολλά εξωτικά νησάκια τους, αντιπροσωπεύουν έναν παράδεισο ομορφιάς που ενθουσιάζει τους τουρίστες.

Ανανεωμένο γήπεδο μπάσκετ για μικρούς και μεγάλους στην Κέρκυρα (ΦΩΤΟ)

Ενισχύεται η ασφάλεια και η ευχρηστία του για τους αθλούμενους και τη νεολαία της περιοχής.