Αρχική Δήμοι ΚΕΔΕ: Ο κρατικός προϋπολογισμός 2018 είναι ο πιο εχθρικός των τελευταίων ετών

ΚΕΔΕ: Ο κρατικός προϋπολογισμός 2018 είναι ο πιο εχθρικός των τελευταίων ετών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ως τον πιο εχθρικό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών για την Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζει η ΚΕΔΕ τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018, όπως προκύπτει από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ όπου και υπογραμμίστηκε ότι η άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την αύξηση των εσόδων των δήμων το 2018, δεν καλύπτει την ΚΕΔΕ. Όπως υπογράμμισε δε ο Γ. Πατούλης κατά τη συζήτηση του θέματος «η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018 επιβεβαιώνει για μια ακόμη χρονιά, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται συστηματικά στο στόχαστρο του Κεντρικού Κράτους. Και το 2018, όπως και το 2017, η Κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό όπου προβλέπεται περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των δήμων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), κατά 129.000.000 ευρώ, σε σχέση με το 2017. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Η ΚΕΔΕ διεκδικεί να τις αποδοθούν οι οφειλές από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Δεν μπορεί το κράτος να παρακρατεί έσοδα όπως το τέλος διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα το Πράσινο Ταμείο να αγνοεί συστηματικά τους δήμους».

Επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ “δε θα ανεχθεί  να είναι η Αυτοδιοίκηση το εύκολο θύμα των δημοσιονομικών περικοπών. Δε θα ανεχθεί  να είναι αυτή που θα σηκώνει το κύριο βάρος για τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων  και  την ίδια ώρα, άλλοι  φορείς της Κεντρικής Εξουσίας, να  εξακολουθούν να παράγουν χρέη και ελλείμματα».

Το ζήτημα της περικοπής των πόρων, όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης,  θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αρχές Δεκεμβρίου. «Αν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες οι δήμοι θα αντιδράσουν δυναμικά» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Τοπροβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 

Σύμφωνα με το προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2018 περικόπτονται επιπλέον, τουλάχιστον, 129 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ, από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ) 2018-2021.

Να σημειωθεί ότι και το  υπουργείο Εσωτερικών παραδέχεται ότι είναι  μειωμένες οι αποδόσεις μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 129 εκατ. ευρώ είναι σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2018-2021 «λόγω της νέας μειωμένης πρόβλεψης κυρίως του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του τακτικού προϋπολογισμού που διαμορφώνει του ΚΑΠ».

Επιπλέον υποστηρίζει ότι η χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 είναι αυξημένη κατά 5%, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2017.

Σύμφωνα με το υπουργείο , «το σύνολο των μεταβιβάσεων σε ΟΤΑ για το 2017, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό προβλέπεται να ανέλθει στα 3,035 δις ευρώ. Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η πρόβλεψη για το 2018 είχε εκτιμηθεί σε σύνολο μεταβιβάσεων 3,319 δις ευρώ. Η πρόβλεψη του προσχεδίου, αν και υπολείπεται του Μεσοπρόθεσμου, οδηγεί σε συνολική κρατική επιχορήγηση (ΚΑΠ + Ειδική Επιχορήγηση) ύψους 3,190 δις ευρώ».

Ωστόσο σύμφωνα με την ΚΕΔΕ τόσο για τον Φόρο Εισοδήματος  (άμεσοι φόροι) όσο και το ΦΠΑ (έμμεσοι φόροι), η εκτίμηση του σχεδίου Προϋπολογισμού είναι ότι θα είναι αυξημένοι. Στο ΜΠΔΣ η περιορισμένη μείωση των αμέσων φόρων εξισορροπείται από την αύξηση των εμμέσων.

Σε καμία περίπτωση η συμμετοχή της ΤΑ (21,3%) στο Φόρο Εισοδήματος (συνολική μείωση 72 εκ. €) δεν δικαιολογεί τη μείωση των 129 εκ. €