Αρχική Αγρότες Καρπουζοπαραγωγοί: Κρίμα να χαθεί η χρονιά λόγω ελλείψει εργατών

Καρπουζοπαραγωγοί: Κρίμα να χαθεί η χρονιά λόγω ελλείψει εργατών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένουν οι καρπουζοπαραγωγοί του νομού Λάρισας την εξεύρεση λύσης με την απασχόληση των εργατών γης

στα χωράφια, αλλοδαπών, αλλά και Ελλήνων ανέργων, οι οποίοι επιθυμούν σε αυτές τις δύσκολες εποχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον Θανάση Χάιδα από την περιοχή του Μακρυχωρίου, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, διαπιστώνεται δυσλειτουργία στο σύστημα διοίκησης τονίζοντας οτι «Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών με παρέπεμψαν για να με εξυπηρετήσουν μετά τις 18 Μαΐου και με ραντεβού. Αναρωτιέμαι πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία, πότε θα έρθουν οι Αλβανοί εργάτες, πότε θα μείνουν σε καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, πότε θα ξεκινήσει η συγκομιδή…».

Το θετικό για τους παραγωγούς του νομού Λάρισας (κυρίως περιοχή Μακρυχωρίου και Κραννώνα) είναι ότι η φετινή παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών πήγε πίσω (οψίμηση), αλλιώς τα καρπούζια κινδύνευαν να χαλάσουν στα χωράφια. Σύμφωνα με τον Θανάση Χάιδα «οι χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα μεταξύ ημέρας και νύχτας κατέστησαν τη φετινή καλλιέργεια όψιμη. Λογικά θα συγκομίσουμε στις 10 Ιουνίου.

Το θετικό είναι ότι η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, οι ζέστες των τελευταίων ημερών έχουν βοηθήσει να δέσει καλύτερα το προϊόν, (αυτή τη στιγμή το σχήμα είναι σε μέγεθος πορτοκαλιού). «Αν ισχύουν τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Πελοπόννησο ότι οι πρώιμες ποικιλίες πουλήθηκαν έναντι 60 λεπτών, τότε σίγουρα οι συνθήκες είναι ευοίωνες.

Πέρυσι ξεκινήσαμε τις πωλήσεις με 25 λεπτά, προς τον Αύγουστο η τιμή έπεσε στα 15 και στα τελειώματα στα 10 λεπτά.

Οι έμποροι μας λένε ότι υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό το ενδιαφέρον θα συνοδευτεί και από καλές τιμές» καταλήγει ο κ. Χάιδας.