Αρχική Περιβάλλον Εθνικό Αστεροσκοπείο: Γεγονός το πρώτο ωκεανογραφικό ταξίδι στο νότιο Αιγαίο

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Γεγονός το πρώτο ωκεανογραφικό ταξίδι στο νότιο Αιγαίο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το πρώτο ωκεανογραφικό ταξίδι στο νότιο Αιγαίο πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Φεβρουαρίου από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με συμμετοχή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με στόχο την πόντιση συστοιχιών ιζηματοπαγίδων.

Η δράση, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή- CLIMPACT, αποσκοπεί στη δημιουργία μεγάλων χρονοσειρών δεδομένων, που αφορούν παραμέτρους σχετιζόμενες με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στο θαλάσσιο οικοσύστημα της χώρας μας.

Η κατανόηση και εκτίμηση της κλιματικής αλλαγής είναι αδύνατη χωρίς την ύπαρξη τέτοιων χρονοσειρών, που σπανίζουν στην περιοχή μας, η οποία αποτελεί κλιματικά μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εργασίες περιλάμβαναν την πόντιση μιας συστοιχίας τριών ιζηματοπαγίδων, ρευματογράφων και αισθητήρων θερμοκρασίας, αλατότητας και οξυγόνου στο Κρητικό Πέλαγος, στη θέση Μ3Α, όπου συλλέγονται ωκεανογραφικά δεδομένα για πάνω από 20 χρόνια από το δίκτυο «Ποσειδών» του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. Παράλληλα, συλλέχθηκαν δείγματα νερού και πυρήνας ιζήματος μήκους 2,5 μέτρων για τη μελέτη του παλαιοκλίματος της περιοχής σε χρονική κλίμακα πολλών δεκάδων χιλιάδων ετών.

Στο στενό μεταξύ των Αντικυθήρων και της Κρήτης ποντίστηκε μια δεύτερη συστοιχία με δύο ιζηματοπαγίδες, ρευματογράφους και αισθητήρες θερμοκρασίας, αλατότητας και οξυγόνου, με στόχο να συνδυαστούν τα δεδομένα της στήλης θαλάσσιου νερού με τα ατμοσφαιρικά δεδομένα που συλλέγονται στο Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων-ΠΑΓΓΑΙΑ, που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ως συντονιστής του Δικτύου CLIMPACT.

Η δράση συνέργειας μεταξύ του ΕΛΚΕΘΕ και του ΕΑΑ είναι αποτέλεσμα της δικτύωσης που επιτυγχάνεται μέσω της λειτουργίας του CLIMPACT, μιας εμβληματικής δράσης της ΓΓΕΚ και του ΥΠΑΝ, στην οποία συμμετέχουν 11 ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ