Αρχική Οικονομία Δώρο Πάσχα: Πληρώνονται σήμερα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

Δώρο Πάσχα: Πληρώνονται σήμερα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου, οι εργοδότες οφείλουν να  καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα.

Το Δώρο του Πάσχα θα δοθεί και σε 678.096 εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή. Επίσης, σήμερα το απόγευμα πρόκειται να πληρωθούν περίπου 30.000 δικαιούχους, αφού αναμένεται να δοθούν οι προκαταβολές συντάξεων

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021, θα καταβληθούν:

  • 106 εκατ. ευρώ για Δώρο Πάσχα σε 678.096 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή
  • 1,9 εκατ. ευρώ περίπου για Δώρο Πάσχα σε 22.869 εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Σήμερα θα πληρωθεί το δώρο Πάσχα που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής ή της ένταξης στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου.

Έως σήμερα πρέπει να πληρώσει και ο εργοδότης το τμήμα του Δώρο Πάσχα που του αναλογεί για την περίοδο της ενεργής απασχόλησης με βάση τον ονομαστικό μισθό. 

Για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από 1 Απριλίου 2021 έως 30 Απριλίου 2021, το ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως τις 31 Μάιου 2021.

Η καταβολή πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ πρέπει να σημειωθεί πως το δώρο Πάσχα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, όπως ακριβώς είχε γίνει και με το δώρο Χριστουγέννων.

Τι ισχύει για το Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Το ποσό του δώρου Πάσχα, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής των εργαζομένων στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

Για το διάστημα υπαγωγής από την 1 Απριλίου 2021 έως τις 30 Απριλίου 2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως τις 31 Μάιου 2021. Η αναλογία στην περίπτωση αυτή υπολογίζεται επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του αντίστοιχου διαστήματος.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στην περίπτωση των εργαζομένων που εντάχθηκαν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το ποσό του δώρου Πάσχα, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στον Μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται από αυτούς κατά το χρόνο που ορίζεται στην υπ’ αρ.19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 742).