Αρχική Επιχειρήσεις Αυτή είναι η ελληνική εταιρεία που εξαγοράσθηκε για 2 δισ. δολάρια!

Αυτή είναι η ελληνική εταιρεία που εξαγοράσθηκε για 2 δισ. δολάρια!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μια ακόμη ελληνική εταιρεία, η Chipita καταφέρνει να μας κάνει όλους υπερήφανους με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το όνομα της.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, η θρυλική ελληνική εταιρεία Chipita, που σίγουρα τα προϊόντα της μας έχουν συντροφεύσει σε κάποια γλυκιά ή και αλμυρή περίοδο της ζωής μας, έχει αλλάξει ιδιοκτησία, καθώς εξαγοράστηκε από την Mondelez, εταιρεία μαμούθ πίσω από δεκάδες επιτυχημένες αγοραπωλησίες αντίστοιχων brand στο εξωτερικό.

Για όσους η μνήμη τους κάνει “παιχνίδια” η Chipita έχει χαραχθεί στο μυαλό όλων μας μικρών και μεγάλων, καθώς όλα αυτά τα χρόνια, από το 1988 και ύστερα, τα προϊόντα της φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις προτίμησης από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία της Chipita ξεκίνησε με την ίδρυση της το 1973, και το μενού περιελάμβανε στην αρχή αλμυρά σνακ με πιο γνωστό προϊόν τα θρυλικά “Extra τυρογαριδάκια, ενώ ύστερα από μερικά  χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1988 μπήκαν στη ζωή μας τα πατατάκια της Chipita.

Βέβαια, το προϊόν που διαχρονικά έκανε πάταγο ήταν τα αλμυρά Bake Rolls που γρήγορα έγιναν απαραίτητο σνακ για εκατομμύρια καταναλωτές, στην εργασία, στη διασκέδαση, και φυσικά στο σπίτι!

“Γιατί με το αλμυρό… θέλεις κάτι γλυκό!”

Με σταθερά, αλλά αποφασιστικά βήματα, η Chipita, δεν άργησε να κάνει στροφή και προς τους γλυκούς πειρασμούς, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το μερίδιο της στην εγχώρια ελληνική αγορά.
Υπό αυτό το πρίσμα, το 1991 η εταιρεία λανσάρει το πρώτο της γλυκό σνακ με το ατομικό  7DAYS Croissant κυριολεκτικά “να σπάει ταμεία”, ενώ λίγο αργότερα πλαισιώθηκε μαζί και με το Mini 7DAYS.

Και στο βάθος….. η  Mondelez!

Όπως ήταν φυσιολογικό η ανοδική της πορεία δεν θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητη από εγχώριους και μη επιχειρηματικούς κολοσσούς, με την Chipita σαράντα έτη μετά την ίδρυση της να παρουσιάζει λογιστικά έσοδα άνω των 580 εκατομμυρίων ευρώ!

Έτσι εδώ και λίγες ημέρες, η Mondelez αποτελεί τον κύριο πλειοψηφικό μέτοχο της εταιρείας, με την συμφωνία να κλειδώνει χθες το απόγευμα και την Chipita να εξαγοράζεται με 2 δις δολάρια!

«Τα εμβληματικά brands και η σημαντική παρουσία της Chipita σε τόσες πολλές ελκυστικές αγορές αποτελούν ένα ισχυρό στρατηγικό συμπλήρωμα στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο μας και στις μελλοντικές μας φιλοδοξίες για ανάπτυξη στην Ευρώπη και πέραν αυτής» δήλωσε ο Dirk Van de Put, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mondelez International.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita ανέφερε για την εξαγορά: Η Chipita για περισσότερα από 40 έτη στηριζόμενη στην ποιότητα και την καινοτομία δημιούργησε μία νέα κατηγορία σνακ που οι καταναλωτές αγάπησαν διεθνώς. Είμαι βέβαιος ότι η εξαγορά της Chipita από την Mondelez International θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τους ανθρώπους της και τα προϊόντα της».

Ποια είναι η Mondelez που εξαγόρασε την Chipita

Η Mondelez είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2012, και προέρχεται από τη διάσπαση της Kraft Foods. Το 2020 τα έσοδά της ήταν περίπου 27 δισ. δολάρια, ενώ υπό την αιγίδα της υπάρχουν τεράστια brands όπως τα μπισκότα Oreo, οι σοκολάτες Cadbury, Milka και Toblerone.