Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Πρόστιμο €337,5 εκατ. στη Mondelez από την Κομισιόν – Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που ζητούν κατάργηση των Γεωγραφικών Περιορισμών

Η επιβολή προστίμου ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelez International από την Κομισιόν, λόγω παρεμπόδισης του διασυνοριακού εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών, φαίνεται πως εκτροχίασε την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα και άλλες επτά χώρες της ΕΕ (Ολλανδία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Λουξεμβούργο και Σλοβακία) σχεδιάζουν να προβάλουν από κοινού τα επιχειρήματά τους στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες σήμερα. Στόχος τους είναι η ανάληψη αποφασιστικών ενεργειών στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενδεχομένως με αυστηρούς όρους ή ακόμα και την κατάργηση των “Γεωγραφικών Περιορισμών Εφοδιασμού”.

Βάσει αυτής της προσέγγισης, οι οκτώ χώρες έχουν ήδη συντάξει μια συγκεκριμένη πρόταση, ζητώντας από την Κομισιόν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν στην απαγόρευση των διακρίσεων στις επιχειρηματικές συναλλαγές (B2B) βάσει της τοποθεσίας εγκατάστασης τους.

Σημειώνεται ότι οι “Γεωγραφικοί Περιορισμοί” απαγορεύονται σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού της ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Ωστόσο, αυτό απαιτεί πολύπλοκη και εκτεταμένη έρευνα ανά περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης της αγοράς και των εταιρειών. Το βάρος της απόδειξης καταλαμβάνει κατά κύριο λόγο ο πελάτης, όπως για παράδειγμα ο λιανοπωλητής.

Εάν προσαρμοστούν οι κανόνες και απαγορευτούν αθέμιτες πρακτικές στις σχέσεις B2B που εισάγουν διακρίσεις σε έναν λιανοπωλητή με βάση τον τόπο εγκατάστασής του, όπως ζητούν οι 8 χώρες, τότε το ζήτημα των “γεωγραφικών περιορισμών” μπορεί να ρυθμιστεί εκ των προτέρων και το βάρος της απόδειξης να μετατοπιστεί από τον πελάτη, πχ το λιανοπωλητή.

Επιπλέον, προτείνουν την αναζήτηση λύσεων με την υποστήριξη της ψηφιακής τεχνολογίας, πιθανόν μέσω QR Code, ώστε να ξεπεραστεί η δυσκολία της μετάφρασης των συστατικών που πρέπει να αναγράφονται στις συσκευασίες σε κάθε γλώσσα της χώρας όπου κυκλοφορεί το προϊόν.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί η επιστολή του Κ. Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Κομισιόν κα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην οποία ζητούσε ίση μεταχείριση και η προστασία των καταναλωτών από τις πολυεθνικές εταιρείες.

Τι συμβαίνει με την Mondelez

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Mondelez International για παράνομες πρακτικές που εμπόδιζαν τους εμπόρους να διακινούν τα προϊόντα της μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2015 έως το 2019. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν 22 περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε ότι η Mondelez συμμετείχε σε ανταγωνιστικές συμφωνίες ή συνήθειες που παρεμπόδιζαν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Σε ένα από τα παραδείγματα, η εταιρεία κατηγορήθηκε για το γεγονός ότι απέσυρε τις μπάρες σοκολάτας από την αγορά της Ολλανδίας με σκοπό να αποτρέψει την επαναπώλησή τους στο Βέλγιο, όπου πωλούνταν σε υψηλότερες τιμές.

Επιπλέον, η εταιρεία κατηγορήθηκε από την Επιτροπή ότι αρνήθηκε να εφοδιάσει έναν χονδρέμπορο στη Γερμανία με σκοπό να αποτρέψει τη μεταπώληση προϊόντων πλάκας σοκολάτας στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Η νέα Σταδίου: Τα projects που αλλάζουν όψη στην Αττική

Η Σταδίου στην Αθήνα, ένας ιστορικός δρόμος που κατάφερε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, τώρα βρίσκεται σε φάση έντονης ανάπτυξης και ανακαίνισης....

Ποιες είναι οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου η αποχή έφτασε το 60%, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλείται να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές αφορούν...

Άνοδος στις τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης

Η μικρή πτώση που υπήρξε μετά το Πάσχα δεν ήταν για πολύ, μιας και τις τελευταίες 12 ημέρες υπάρχει μια σταθερή άνοδος στις ...

Νέο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» στα σκαριά με πλυντήρια και φούρνους

Ένας νέος κύκλος επιδοτήσεων για ηλεκτρικές συσκευές μέσω της πλατφόρμας «Αλλάζω Συσκευή» βρίσκεται στα «σκαριά» από το αρμόδιο Υπουργείον για την  την αγορά ηλεκτρικών...