Αρχική Εργασιακά Χατζηδάκης:Τι είπε για την ψηφιακή κάρτα και εργασιακό νομοσχέδιο

Χατζηδάκης:Τι είπε για την ψηφιακή κάρτα και εργασιακό νομοσχέδιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνολικά, «300.000 πολίτες θα πάνε δωρεάν διακοπές», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που σχεδιάζεται από τον ΟΑΕΔ.

Ο  κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει διπλό στόχο, να στηρίξει τις επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία.

Σχετικά με τις συντάξεις ο υπουργός, είπε στον ΣΚΑΪ ότι τον Ιούνιο θα δουν τις αυξήσεις στις πληρωμές τους οι νέοι συνταξιούχοι, ενώ τον Ιούλιο οι παλιοί.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο, ανέφερε πως «σε όλη την Ευρώπη ισχύει το 8ωρο, οι 40 ώρες, το 5ήμερο. Στις υπερωρίες συμφωνεί ο εργοδότης με τον εργαζόμενο. Ο εργοδότης δεν δικαιούται να προτείνει διευθέτηση στον εργαζόμενο, μόνο ο εργαζόμενος μπορεί να το ζητήσει και αν δεν συμφωνήσουν και ο εργοδότης πάει εκδικητικά να τον απολύσει, η απόλυση θα είναι άκυρη.»

Πώς θα λειτουργήσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το υπουργείο Εργασίας θα συνεργαστεί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για δημιουργία εφαρμογής στο κινητό.

Η ψηφιακή κάρτα θα λειτουργεί ανάλογα με τη φύση της κάθε δουλειάς.

«Θα καταγράφεται πότε πήγες, πότε έφυγες, και αν γίνει έλεγχος από τη νέα Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή και βρεθεί ότι δεν έχεις ψηφιακή κάρτα ή δεν τη “χτύπησες”, πέφτει “καμπάνα” στον εργοδότη για κάθε εργαζόμενο 10.500 ευρώ.», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι έτσι συνδυάζεται η επιχειρηματικότητα με την κοινωνική συνοχή.

Η ψηφιακή κάρτα θα ισχύει και για τις ΔΕΚΟ.