Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Με ψηφιακή κάρτα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό από το καλοκαίρι

Με ψηφιακή κάρτα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό από το καλοκαίρι

Μετά το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία σειρά στην εφαρμογή της Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας παίρνει ο τουρισμός και η εστίαση, με περίπου 400.000 εργαζόμενους να εντάσσονται στο ψηφιακό σύστημα από την έναρξη, κιόλας, της τουριστικής σεζόν.

Το πλάνο του υπουργείου προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου την καλοκαιρινή περίοδο, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν σταδιακά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ολοκληρώνεται η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και τον Μάιο σε αυτές της βιομηχανίας.

Σε όσους εργοδότες εντοπίζεται αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρήσεις της ψηφιακής κάρτας θα επιβάλλονται “καμπάνες” ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2022 με στόχο την θωράκιση και προστασία των εργαζόμενων. Στους χώρους όπου τίθεται σε λειτουργία η ψηφιακή κάρτα εργασίας οι εργαζόμενοι δηλώνουν την ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας τους κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους και η δήλωση αυτή μεταδίδεται ψηφιακά στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται η τήρηση του ωραρίου εργασίας, η καταγραφή των υπερωριών, η διαφάνεια στους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας καθώς και η διασφάλιση όρων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Το μέτρο εφαρμόστηκε αρχικά για το σύνολο των τραπεζών της χώρας και τα supermarket με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Στις 16 Φεβρουαρίου 2023, εντάχθηκαν και οι νέες τράπεζες, αλλά και ειδικά supermarket, με έμφαση στο εμπόριο τροφίμων.

Την ίδια ημερομηνία ξεκίνησε η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας και για ασφαλιστικές επιχειρήσεις καθώς και για εταιρίες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security).

Στις 22 Μαρτίου του ίδιου έτους, εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας οι ΔΕΚΟ μεταφορών (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.

Από την 1η Ιανουαρίου και σταδιακά, εντάσσονται υποχρεωτικά στο ίδιο σύστημα ψηφιακής κάρτας οι επιχειρήσεις στον κλάδο της βιομηχανίας, καθώς και όσες ανήκουν στο λιανεμπόριο. Εξαιρούνται μόνο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή και στα ορυχεία.

flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Τα θερμά λόγια του Ιμάμογλου για τον Κώστα Μπακογιάννη

Τα θερμά λόγια του Ιμάμογλου για τον Κώστα Μπακογιάννη Ο...

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ψηφιακά η αμφισβήτηση της τεκμαρτής φορολόγησης

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ψηφιακά η αμφισβήτηση της τεκμαρτής φορολόγησης,  μέσω...

Αναδρομικά: Σήμερα η απόφαση – σταθμός για 250.000 συνταξιούχους

Αναδρομικά: Σήμερα η απόφαση - σταθμός για 250.000 συνταξιούχους Η...

Εξ αποστάσεως έναρξη τραπεζικής σχέσης σε λιγότερο από 15΄από την Τράπεζα Πειραιώς

Εξ αποστάσεως έναρξη τραπεζικής σχέσης σε λιγότερο από 15΄από...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ψηφιακά η αμφισβήτηση της τεκμαρτής φορολόγησης

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ψηφιακά η αμφισβήτηση της τεκμαρτής φορολόγησης,  μέσω μίας νέας εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη myAADE,πρέπει να υποβάλουν αίτημα αμφισβήτησης - Ο έλεγχος διενεργείται εντός...

Αναδρομικά: Σήμερα η απόφαση – σταθμός για 250.000 συνταξιούχους

Αναδρομικά: Σήμερα η απόφαση - σταθμός για 250.000 συνταξιούχους Η αντίστροφη μέτρηση για να μπει, επιτέλους, μια άνω τελεία στη μακροχρόνια ταλαιπωρία των απόμαχων της...

Εξ αποστάσεως έναρξη τραπεζικής σχέσης σε λιγότερο από 15΄από την Τράπεζα Πειραιώς

Εξ αποστάσεως έναρξη τραπεζικής σχέσης σε λιγότερο από 15΄από την Τράπεζα Πειραιώς «Εργαλεία» για τους νέους επαγγελματίες που ξεκινούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα δίνει η...

Μέχρι τις 30/4 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας για ανέργους στη Βόρεια Εύβοια

Μέχρι τις 30/4 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας για ανέργους στη Βόρεια Εύβοια Την Τρίτη 30 Απριλίου 2024 λήγει η προθεσμία για την...