Αρχική Διεθνή Bloomberg: Το φυσικό αέριο απειλεί να αναβιώσει τον «πόλεμο» Βορρά-Νότου στην ΕΕ

Bloomberg: Το φυσικό αέριο απειλεί να αναβιώσει τον «πόλεμο» Βορρά-Νότου στην ΕΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

H μείωση των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να αναθερμάνει τον χειμώνα τον διχασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε Βορρά και Νότο, ο οποίος κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους την περασμένη δεκαετία.

Οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να διατηρήσουν μία ενιαία γραμμή στο σταδιακό κλείσιμο της στρόφιγγας, χαρακτηρίζοντάς την εκβιασμό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν .

Ωστόσο, όπως φάνηκε και σε όσα ακολούθησαν την πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου έως τον ερχόμενο Μάρτιο, οι συζητήσεις τους αρχίζουν να φέρνουν στη μνήμη κάτι από τις εντάσεις που υπήρξαν στο παρελθόν μεταξύ Βορρά και Νότου.

Οι «27» κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% τους επόμενους οκτώ μήνες, αλλά μόνο μετά από μία σειρά εξαιρέσεων στο σχέδιο της Κομισιόν, τις οποίες ζήτησαν οι χώρες του Νότου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Τερέζα Ριμπέρα, χαρακτήρισε το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν ως «δυσανάλογη θυσία», προσθέτοντας ότι «σε αντίθεση με άλλες χώρες, εμείς οι Ισπανοί δεν ξεπεράσαμε τις δυνατότητές μας όσον αφορά την ενέργεια». Μία δήλωση που παραφράζει τις κατηγορίες των Ευρωπαίων του Βορρά στην περίοδο της κρίση ότι οι χώρες του Νότου ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους.

Στο στόχαστρο η Γερμανία
Στο στόχαστρο είναι η Γερμανία, με την τεράστια και ιδιαίτερα ενεργοβόρα βιομηχανία της, καθώς κατηγορούσε για χρόνια την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία για ανεύθυνη οικονομική συμπεριφορά, ενώ τώρα ζητά την αλληλεγγύη της ΕΕ για να μειώσει τον αντίκτυπο της μείωσης των ρωσικών ροών αερίου, ο οποίος οφείλεται στην υπερβολική ενεργειακή εξάρτησή της από τη Μόσχα.

Κάποιες χώρες – μέλη πιθανόν να είναι απρόθυμες να κάνουν θυσίες για τη Γερμανία, επειδή δεν διαφοροποίησε τις ενεργειακές πηγές της την ώρα που έκανε κήρυγμα στις χώρες του Νότου να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, δήλωσε στο Bloomberg υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η μεγάλη ένταση που υπήρξε στη δυσκολότερη περίοδο της κρίσης του ευρώ μπορεί να αναδυθεί ξανά, αν οι συνεχείς μειώσεις των ρωσικών ροών αναγκάσουν τις χώρες που εξαρτώνται λιγότερο από αυτό να προχωρήσουν σε μειώσεις της κατανάλωσης από εταιρείες και νοικοκυριά, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Αλλαγή σελίδας με την κρίση του κορονοϊού
Η ΕΕ γύρισε σελίδα στον διχασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με τις κοινές αγορές ομολόγων και τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης με την έκδοση κοινού χρέους. Η ενότητα των «27» συνεχίσθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την έγκριση έξι πακέτων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Με την ενεργειακή κρίση, όμως, στελέχη της Κομισιόν και κάποιες χώρες – μέλη λένε ότι η Γερμανία και η οικονομία της «είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν», αντίστοιχα με αυτό που λεγόταν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση για τις μεγάλες τράπεζες που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν. Αν η πανίσχυρη γερμανική βιομηχανία αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνη τις περικοπές στις ροές του αερίου, ο αντίκτυπος θα ήταν πολύ επιζήμιος και για όλη την αγορά της ΕΕ, σημειώνουν.

«Μία οικονομική κρίση στη Γερμανία θα ήταν μία κρίση ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η Ευρώπη έχει γίνει μία «κοινότητα πεπρωμένου», πρόσθεσε.

Η ερευνήτρια του Bruegel, Σιμόν Ταλιαπιέτρα, δήλωσε ότι είναι ώρα οι χώρες του Νότου να επιστρέψουν την αλληλεγγύη που έδειξε ο Βορράς στην κρίση του κορονοϊού.

«Ο Βορράς έδειξε αλληλεγγύη στον Νότο κατά τη διάρκεια του Covid, επομένως το ίδιο θα πρέπει να γίνει τώρα από την άλλη πλευρά», δήλωσε.

Δυσφορία για τις μεγάλες αγορές αερίου από τη Γερμανία
Ωστόσο, υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ μπορεί να εκτροχιασθεί γρήγορα τον χειμώνα στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη έλλειψη αερίου.

Αυτός είναι ο λόγος που η Γερμανία διέθεσε 15 δις. ευρώ για να αγοράσει φυσικό αέριο από την αγορά για να το αποθηκεύσει, εκνευρίζοντας κάποιους εταίρους της καθώς με τις αγορές αυτές αυξήθηκαν οι τιμές.

Βαρβιτσιώτης: Η αλληλεγγύη θα υπερισχύσει
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εμφανίσθηκε, πάντως, βέβαιος ότι θα υπερισχύσει η αλληλεγγύη ακόμη και αν υπάρξουν έντονες συζητήσεις που μπορεί να απειλήσουν την ενότητα.

«Δεν υπάρχει χρόνος για νέους διχασμούς μεταξύ του Βορρά και του Νότου, καταφέραμε να τους ξεπεράσουμε στη διάρκεια της κρίσης του Covid», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «θα ήταν ένα πολιτικό πισωγύρισμα, αν επαναφέρουμε αυτούς τους διχασμούς».

Με πληροφορίες από Bloomberg