ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική μείωση ενοικίων κατά 40% για το μήνα Νοέμβριο, όχι μόνο για τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου», αλλά και για τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Συγκεκριμένα, ένα από τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στη ζώνη «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με την τεράστια «διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου».

Την ίδια μείωση θα έχουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων για την πρώτη κατοικία και για τη φοιτητική κατοικία.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια θα μπορούν να συμψηφίσουν το 1/3 της ζημίας με φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό Οικονομικών, εκφράζει τη δυσφορία της για τις νέες μειώσεις ενοικίων, χωρίς, όπως τονίζει, να λαμβάνονται μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών. Όπως σημειώνουν :

«Στη λίστα αυτή τον Απρίλιο είχαν συμπεριληφθεί όχι μόνον οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τότε υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κλπ.) αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κλπ.). Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργία!!! Ποιος ο λόγος συνεπώς της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές;».

Παράλληλα, τονίζει ότι για τους ιδιοκτήτες το μόνο θετικό μέτρο είναι ο μελλοντικός συμψηφισμός του 30% της απώλειας που υφίστανται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. «Καμιά άμεση επιδότηση, όπως θα ήταν το σωστό, ή μείωση υποχρεώσεων, διευκόλυνση, ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο άμεσο ανακουφιστικό μέτρο, όπως τα τόσα άλλα που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων !!!».

Αναφερόμενη στη προαιρετική μείωση ενοικίου και στο γεγονός ότι δεν υπήρξε γενικευμένη ανταπόκριση, η ΠΟΜΙΔΑ αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση εξαιτίας

  • της αποσπασματικότητας των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
  • της μη ολοκλήρωσης της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID, ακόμη και του πρώτου τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου, μέχρι σήμερα που τελειώνει η προθεσμία του ΕΝΦΙΑ.