Αρχική Οικονομία Τα 5 μέτρα στήριξης που θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο

Τα 5 μέτρα στήριξης που θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Επιδόματα

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, όλοι οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης και για τον μήνα Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά σχετίζονται τόσο με την ενίσχυση της ρευστότητας όσο και με αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Αναλυτικά τα μέτρα που θα συνεχιστούν:

#1 Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο για όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τεθεί σε αναστολή είτε η επιχείρηση είναι κλειστή υποχρεωτικά μετά από κρατική εντολή είτε θεωρείται πληττόμενη.

Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ ή διαφορετικά 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι από το κράτος καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον ονομαστικό μισθό.

#2 Αναστολή πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο

Τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή.

Σε αυτή την περίπτωση η δόση του Ιανουαρίου θα μεταφερθεί στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

#3 Υποχρεωτική μείωση ενοικίου

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί και τον Ιανουάριο η υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% με πιθανότερους δικαιούχους όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου όσο και τους εργαζόμενους σε αναστολή.

Εξαίρεση δεν θα αποτελέσουν φυσικά οι επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές.

#4 Πληρωμή τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει δεύτερος κύκλος πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 250 άτομα και με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

#5 Επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Ο νέος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Στον συγκεκριμένο κύκλο οι δικαιούχοι θα οριστούν με βάση τη  μείωση του τζίρου το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις έως και τον Ιούνιο του 2021. Και σε αυτό τον κύκλο το 50% του ποσού που θα ληφθεί θα είναι μη επιστρεπτέο.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020. Όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω του 4ου κύκλου και μπορούν να λάβουν και από τον 5ο κύκλο, θα αφαιρεθεί το ποσό που εισέπραξαν μέσω του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.