ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επίδομα 800 ευρώ θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον μήνα Νοέμβριο. Ωστόσο το ποσό θα δοθεί σε διαφορετικές ταχύτητες, ανάλογα με την ημερομηνία έναρξης της αναστολής τους.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις των αναστολών ουμβάσεων εργασίας για τον Νοέμβριο ξεκινούν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, ενώ για τις κλειστές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 24 Νοεμβρίου και για τις πληττόμενες την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, “μετά τις 7 Δεκεμβρίου θα “τρέξουν” σταδιακά οι πληρωμές των εργαζομένων ενώ θα γίνουν πολλές πληρωμές μέσα στον Δεκέμβριο. Θεωρώ όμως ότι η μεγάλη πληρωμή θα γίνει πολύ σύντομα “.

Από τις 27 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν σταδιακά οι πληρωμές

Ειδικότερα, από τις 27 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή των εργαζομένων για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή (εστίαση, αθλητισμός, πολιτισμός) αλλά και όσων συνεχίζουν την αναστολή τους καθώς δεν εργάστηκαν στο μεσοδιάστημα.

Από τις 7 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημέρα.

Η κα Στρατινάκη επισήμανε επίσης ότι «υπάρχουν πληττόμενοι κλάδοι οι οποίοι ήταν πληττόμενοι και τον Οκτώβριο και αυτοί θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους από 1.11.2020 (Τουρισμός, Μεταφορές, αθλητισμός, πολιτισμός, και επίσης το τουριστικό κομμάτι όλο). Οι υπόλοιποι είναι οι πληττόμενοι οι οποίοι προστέθηκαν με τη λήψη των μέτρων από τις 3 Νοεμβρίου 2020 και τρέχουμε με τη διευρυμένη λίστα Απριλίου».

Πρόσθεσε επίσης ότι «όσοι έχουν ξαναμπεί σε αναστολή, το σύστημα αυτοματοποιημένα (για να μην ταλαιπωρούνται και οι λογιστές) φέρνει τα στοιχεία του εργαζομένου μπροστά, ώστε να μην μπαίνουν σε επιπλέον εργασία».

Δώρο Χριστουγέννων

Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων τόνισε ότι, το κράτος θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί ως δώρο επί του επιδόματος των 534 ευρώ και όχι επί του ονομαστικού μισθού όπως έγινε με το δώρο Πάσχα.

Τέλος διευκρίνισε ότι ισχύουν και οι δύο τρόποι για την κυκλοφορία των εργαζομένων (βεβαίωση από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr).

Αναστολές Σεπτεμβρίου και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Πληρώνονται αναστολές Σεπτεμβρίου και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020, καταβάλλονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 4.566 δικαιούχους.