Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Ζεστό» χρήμα από τον ΕΦΚΑ σε χιλιάδες συνταξιούχους!

«Ζεστό» χρήμα θα λάβουν τις επόμενες εβδομάδες από τον ΕΦΚΑ χιλιάδες συνταξιούχοι, αλλά και πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς στο «καλεντάρι» πληρωμών του υπουργείου Εργασίας έχουν προστεθεί ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» σε 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τα αναδρομικά που εκτιμάται ότι θα καταβληθούν πριν τις γιορτές.

Παράλληλα, αναμένεται η πληρωμή του διπλού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αλλά και η τακτική πληρωμή των συντάξεων από τα ταμεία.

Οι συνταξιούχοι περιμένουν και τρεις πληρωμές τουλάχιστον μέσα στον Δεκέμβριο. Η πρώτη πληρωμή αφορά τα αναδρομικά για τις δύσκολες και σύνθετες περιπτώσεις παλαιών και νέων συνταξιούχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, ο αριθμός των συνταξιούχων που διεκδικεί αναδρομικά ανέρχεται σε 215.000 ανθρώπους. Πρόκειται για παλιούς συνταξιούχους, των οποίων η σύνταξη δεν επανυπολογίστηκε καθώς ανήκαν σε σύνθετες, αρκετά δύσκολες περιπτώσεις με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που έχρηζαν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς αναδρομικά εκτιμάται ότι δει το 20%, δηλαδή 40.000-50.000 άτομα, κι αυτό γιατί αρκετοί δεν έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης ή είναι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και κατ’ επέκταση δεν δικαιούνται αναδρομικά βάσει του νόμου Βρούτση. Ο έως τώρα σχεδιασμός του ΕΦΚΑ προβλέπει επανυπολογισμό των συντάξεων αυτών μέσα στον Δεκέμβριο, ώστε  οι δικαιούχοι να πληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα τόσο τα αναδρομικά όσο και τις προβλεπόμενες από τον νόμο 4670/2020 αυξήσεις.

Η δεύτερη, έκτακτη πληρωμή αφορά στο έκτακτο επίδομα  που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του ποσού των 250 ευρώ σε περίπου 830.000 συνταξιούχους ξεκίνησε. Οι δικαιούχοι δεν  θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση σε κάποια πλατφόρμα, καθώς τα ποσά θα κατατεθούν απευθείας σε λογαριασμό τους και θα είναι ακατάσχετα. Το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, φορολογικού έτους 2020, ενώ περίπτωση που σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα. Για να καταστεί κάποιος δικαιούχος θα πρέπει το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 να μην υπερβαίνει 7.200 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) 14.400 ευρώ. Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν θα πρέπει να υπερβαίνει  το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.

Νωρίτερα, έρχονται και οι πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων και συγκεκριμένα πριν την εορτή των Χριστουγέννων 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021
  • Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021
  • Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022 όπως το Δημόσιο την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιανουαρίου 2022 θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021, ενώ οι επικουρικές συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2022 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Σημαντικές ενισχύσεις αναμένονται πριν την Πρωτοχρονιά και για χιλιάδες ευάλωτους συμπολίτες μας, καθώς λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου το κράτος θα πιστώσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείο στις 29-30 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί η δεύτερη δόση από το διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν πληρωθεί οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που υπολογίζονται σε περίπου 300.000 νοικοκυριά. Γενικώς έως 31/12 αναμένεται ολική εξόφληση των νέων δικαιούχων -αλλά και παλαιών που τυχόν θα προβούν σε μεγαλύτερες αγορές καυσίμων εν συγκρίσει με πέρυσι- μέσα στον Δεκέμβριο και έως την Πρωτοχρονιά.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Λιτό το τραπέζι του Πάσχα: – Αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες – Σταθερή η δαπάνη στα 190 ευρώ ανά νοικοκυριό

Λιτό το τραπέζι του Πάσχα: - Αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες – Σταθερή η δαπάνη στα 190 ευρώ ανά νοικοκυριό Αλλαγές στις πασχαλινές καταναλωτικές και...

ΔΥΠΑ: Σήμερα καταβάλλεται το “μπόνους” 300 ευρώ σε επιπλέον 3.196 μακροχρόνια ανέργους

ΔΥΠΑ: Σήμερα καταβάλλεται το "μπόνους" 300 ευρώ σε επιπλέον 3.196 μακροχρόνια ανέργους Σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ η εφάπαξ παροχή 300 ευρώ...

POS: Νομοθετική ρύθμιση για μείωση 50% στις χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

POS: Νομοθετική ρύθμιση για μείωση 50% στις χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ Προ των πυλών βρίσκεται νομοθετική ρύθμιση για τις προμήθειες στα POS όπου αναμένεται να υπάρξει μείωση...

Αυξήσεις μισθών επτά στις 10 επιχειρήσεις μέσα στο 2024 

Αυξήσεις μισθών επτά στις 10 επιχειρήσεις μέσα στο 2024, θετικά στοιχεία διατηρεί για τη χρονιά που διανύουμε η αγορά εργασίας στη χώρα με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να μιλάει...