Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο που αφορά  τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία 

Χαμηλούς τόνους κρατά η κυβέρνηση για τη στάση των Ιεραρχών μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

«Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας. Κανένα σχόλιο» ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το νομοσχέδιο για το ομόφυλα ζευγάρια, κι ενώ προηγουμένως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διεμήνυε με έμφαση ότι… η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις αλλά εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα.

Το ενδιαφέρον βέβαια εστιάζεται στους βουλευτές που έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο. Πάντως, πολλά θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν τελικά οι Μάκης Βορίδης και Μαρία Κεφαλά.

Αλλά θα είναι ενωτικός και συσπειρωτικός όπως έδειξε με τις αναρτήσεις που έκανε και το σαφές μήνυμα που περνά: «Πάμε μπροστά, στηρίζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν». Ο Υπουργός Επικράτειας φαίνεται πως δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα πάει στην αποχή. Ερωτηματικό παραμένει τι στάση θα κρατήσει η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφαλά αλλά και το μέλλον της στην Κυβέρνηση αν δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ο υπουργός Επικρατείας αποφασίσει να απέχει για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, υπάρχουν εισηγήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο, να μην υπάρξουν επιπτώσεις σε βάρος του.

Αντίθετα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την Μαρία Κεφαλά, εφόσον επιλέξει να δώσει αρνητική ψήφο, λόγω της ιδιότητας της ως υφυπουργού Οικογένειας.

Ένα σημαντικό κομμάτι των βουλευτών – που είτε είναι αναποφάσιστοι είτε λένε «όχι- εκλέγονται σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, όπου στις εθνικές εκλογές τα πήγαν καλύτερο από τον μέσο όρο της επικρατείας κόμματα που κινούνται δεξιά της Ν.Δ. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και μεγάλες περιφέρειες που όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές αναμένεται να πουν «ναι», όπως για παράδειγμα ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Α Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να πουν «ναι» ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Δημήτρης Κούβελας (που μένει να φανεί αν θα καταψηφίσει ή θα επιλέξει την αποχή), ενώ ερωτηματικό είναι τι θα πράξει τελικά ο Στράτος Σιμόπουλος. Στο «όχι» είναι επίσης ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπη), η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (Σέρρες).

Στη Μεσσηνία ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λέει «όχι» και μάλιστα αναμένεται να μιλήσει και στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου. Να καταψηφίσει πρόκειται ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ενώ σοβαρές ενστάσεις έχει επίσης ο Περικλής Μαντάς.

Στην Α Αθηνών δεν θα υπερψηφίσει ο Θάνος Πλεύρης, ενώ μένει να φανεί τι θα πράξει τελικά ο Άγγελος Συρίγος που είναι αναποφάσιστος. Στο Νότιο τομέα της Αθήνας στο «όχι» είναι η Άννα Καραμανλή, ενώ θα απέχει ο Γιάννης Καλλιάνος. Επίσης αναμένεται να μην ψηφίσουν ο Κώστας Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανία), ο Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐα), ο Θανάσης Δαβάκης (Λακωνία), ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισα), ο Χαράλαμπος Αθανασίου (Λέσβος), ο Νότης Μηταράκης (Χίος) και ο Βασίλης Γιόγιακας ( Θεσπρωτία). Το επόμενο διάστημα θα φανεί ποιοι θα καταψηφίσουν και αν τελικά κάποιοι εξ αυτών θα επιλέξουν την αποχή.

Παράλληλα υπάρχουν και βουλευτές που έχουν εκφράσει προβληματισμούς αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξουν όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Οικονόμου, o Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Κώστας Βλάσης, ο Γιώργος Στύλιος, ο Τάσος Δημοσχάκης και ο Κώστας Κατσαφάδος.

Τί θα συζητηθεί στο Υπουργικό
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές ότι όσοι υπουργοί ή υφυπουργοί καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, θα πρέπει να θεωρούν εαυτούς, σε δεύτερο χρόνο, εκτός κυβέρνησης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις