Μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα είναι η αντιπυρική προστασία, ενώ συζητήσεις θα γίνουν επίσης για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και την απορροφητικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να ξεπεράσει την εσωστρέφεια που προκλήθηκε από το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Προγραμματίζει μηνύματα μεταρρυθμιστικής δυναμικής και εντατικοποίηση της κυβερνητικής ενασχόλησης με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, με επισκέψεις εντός της εβδομάδας στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε ισχύ ο προσωπικός αριθμός των νέων ταυτοτήτων, ο οποίος θα δημιουργείται από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της πλατφόρμας myinfo, επιλέγοντας δύο από τα τρία ψηφία σε συνδυασμό με το ΑΦΜ τους.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, θα παρουσιάσει προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους δήμους να απομακρύνουν επειγόντως τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους από τα υπολείμματα καθαρισμών, καθώς έως την Παρασκευή είχαν γίνει σχεδόν 500.000 δηλώσεις για καθαρισμούς οικοπέδων, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί επίσης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων από το ΑΣΕΠ. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού να ολοκληρώνονται εντός του έτους, αντί για τα δύο ή περισσότερα χρόνια που απαιτούνται σήμερα.

Τέλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες για ανθεκτικές υποδομές και βιώσιμες μεταφορές. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, θα ενημερώσει για τις απορροφήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για το πέμπτο αίτημα πληρωμής.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις