Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Υπουργείο Οικονομικών: Αγώνας δρόμου για ανάπτυξη πάνω από 3,5% του ΑΕΠ

Στόχο για τρία τρίμηνα συνεχούς ανάπτυξης και ανάπτυξη για το σύνολο του 2021 πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ βάζει πλέον το οικονομικό επιτελείο καθώς είναι πια βέβαιο ότι και το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, λόγω της παράτασης του lockdown, θα είναι υφεσιακό και μάλιστα με ύφεση λίγο μεγαλύτερη από αυτή του 7,9% του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο του 2020.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση  ενός τέτοιου σεναρίου είναι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας το αργότερο από τις αρχές Απριλίου συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης χωρίς άλλα φαινόμενα «ακορντεόν», το οποίο όμως βρίσκεται υπό την αίρεση της πορείας της πανδημίας.

«Κάθε άλλο σενάριο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς θα αλλάξει ξανά τον προϋπολογισμό», τόνιζε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, καθώς θα περνούσε την παράταση του lockdown και στο δεύτερο τρίμηνο που αναμένεται να καταγραφεί ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας με δεδομένο ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είχαμε το πρώτο σκληρό lockdown της οικονομίας.

Ο Τουρισμός

Στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί, καθώς το πόσο κοντά θα φτάσουμε στο 50-60% του τζίρου του 2019 που έχει τεθεί ως στόχος δεν εξαρτάται μόνο από τις επιλογές της χώρας.

Θα πρέπει, δηλαδή, να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη, να συμφωνηθεί -είτε πανευρωπαϊκά είτε σε διμερές επίπεδο με τις χώρες απ’ όπου έρχονται οι περισσότεροι τουρίστες (π.χ. Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία)- το πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε να αποφύγουμε καραντίνες, άνοδο κρουσμάτων και άλλα δυσάρεστα.

Με βάση τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, η Ελλάδα θα ανοίξει για τους τουρίστες στις 14/5. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η επίτευξη του στόχου της ανάκτησης για τον κλάδο του 60% του τζίρου του 2019 είναι από δύσκολος έως ανέφικτος καθώς τα μηνύματα από τους επαγγελματίες του χώρου δεν είναι τα πλέον αισιόδοξα σε ό,τι έχει να κάνει με τις μέχρι τώρα κρατήσεις.

Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Στην παρούσα φάση ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών θέλει υψηλή ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου και για τα δύο επόμενα με οδηγό την αναβαλλόμενη κατανάλωση που συνιστούν οι καταθέσεις 20 δισ. ευρώ (10 δισ. από επιχειρήσεις και 10 δισ. από νοικοκυριά), η πορεία του τουρισμού ειδικά το τρίτο τρίμηνο και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για το τέλος του 2021.

Σε ό,τι αφορά τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει πλέον ότι η ζημιά της παράτασης του lockdown είναι «μετρήσιμη». Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, το υπ. Οικονομικών υπολογίζει ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ. Στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας για την περίοδο 2021-2024 θα υπάρχει και ένα νέο δυσμενές σενάριο για ανάπτυξη, φέτος, κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Νέα μέτρα στήριξης ύψους 850-900 εκατ. ευρώ

Παράλληλα με τις προβλέψεις, επεκτείνονται και εμπλουτίζονται και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας με 2,3 δισ. ευρώ.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης ύψους 850-900 εκατ. ευρώ αλλά και να επεκταθούν τα υφιστάμενα μέτρα κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα ενταχθούν τα μέτρα για το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση δόσεων εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων με προϋπολογισμό από 350 εκατ. ευρώ έως και 400 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αναμένεται να βγει και η υπουργική απόφαση για το μέτρο της κάλυψης παγίων δαπανών με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει κυρίως τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων οι οποίες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης. Και τα δύο αυτά νέα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή μέσα στον Απρίλιο με στόχο να αποτελέσουν τα μέτρα-γέφυρα από το τέλος της πανδημίας στη μετά τον κορονοϊό εποχή.

Σε ό,τι αφορά τα παλιά μέτρα που επεκτείνονται, πρώτο στη λίστα είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 (ή διαφορετικά, το δεύτερο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 6) με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ που θα καλύψει την απώλεια τζίρου για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Θα λειτουργήσει, δηλαδή, και αυτή συμψηφιστικά με την επιστρεπτέα 6, ενώ και τα κριτήρια αναμένεται να είναι πιο αυστηρά (πληττόμενες λόγω ΚΑΔ αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν). Παράλληλα, θα υπάρχει και ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, δηλαδή λιανεμπόριο, εστίαση και αυτές που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Παράλληλα, συνεχίζονται μέτρα όπως η συνέχιση των αναστολών συμβάσεων εργασίας (κοστίζει κατά μέσο όρο 350-400 εκατ. ευρώ τον μήνα) και το μέτρο των μειωμένων για τις πληττόμενες ή μηδενικών ενοικίων για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις από το τέλος Φεβρουαρίου για τα μέτρα στήριξης του Μαρτίου οι αρμόδιοι υπουργοί αφήνουν να εννοηθεί ότι σε κάθε περίπτωση το ταμείο του κράτους αδειάζει και τα μέτρα θα επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη την κρατική βοήθεια.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νίκος Παπαθανάσης: Υπερκαλύφθηκε ο στόχος των δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των δύο δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στο σύνολο της...

Θεοχάρης: Βάζουμε τάξη στο ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων

«Το να έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών με κάποιους να πληρώνουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας και άλλους όχι, δεν είναι ανεκτό», δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής...

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές  εκπτώσεις και προσφορές

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές  εκπτώσεις και προσφορές Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις, μετά από ελέγχους...

ΥΠΟΙΚ: Αυστηρό μήνυμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασύνδεση ταμειακών με POS

ΥΠΟΙΚ: Αυστηρό μήνυμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασύνδεση ταμειακών με POS, εντός του χρονοδιαγράμματος αποστέλλει το οικονομικό επιτελείο, προχωρώντας σε εκτεταμένους ελέγχους στην...