Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα έως 300.000 ευρώ για όσους δεν συνδεθούν έγκαιρα με POS. Xωρίς άλλες καθυστερήσεις προχωρά η διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS έως τις 29 Φεβρουαρίου. Για να πραγματοποιηθεί όμως θα πρέπει και οι πωλητές ταμειακών μηχανών και τερματικών (POS) να έχουν ολοκληρώσει την αναβάθμιση του λογισμικού τους καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασύνδεση τους.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προωθεί τσουχτερά πρόστιμα για να επισπευσθούν οι διαδικασίες διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των τερματικών τους και σίγουρα θα πρέπει να ξεχάσουν οι υπόχρεοι νέες παρατάσεις, εκτός αν υπάρξουν αντικειμενικοί λόγοι.

Μάλιστα, εκτός απροόπτου, τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν μια τροπολογία και μια υπουργική απόφαση, με τις οποίες θα καθορίζονται τρείς διαφορετικές κατηγορίες προστίμων.

Οι δυο πρώτες κατηγορίες

Η πρώτη αφορά όσους δεν διασυνδέσουν έγκαιρα τις ταμειακές μηχανές και τα τερματικά τους. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους παλαιούς υπόχρεους διάθεσης τερματικών POS πριν την επέκταση στους 35 νέους κλάδους από τις αρχές του έτους, για τους οποίους η προθεσμία διασύνδεσης εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου. Σε αυτή την κατηγορία εισάγονται πρόστιμα 10.000 ευρώ για υπόχρεους που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 30.000 ευρώ για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους παρόχους που δεν θα αναβαθμίσουν εντός προθεσμίας (29 Φεβρουαρίου) το  λογισμικό τους. Εκεί οι κυρώσεις είναι πιο αυστηρές. Το πρόστιμο μη έγκαιρης αναβάθμισης λογισμικού για τους παρόχους ξεκινά από bκαι φτάνει τις 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Οι νέοι κλάδοι που έβαλαν στη ζωή τους τα POS

Η τρίτη κατηγορία αφορά τους 35 νέους κλάδους στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρέωση χρήσης POS, μεταξύ των οποίων περίπτερα, ταξί, λαϊκές και ασφαλιστικοί πράκτορες. Η προθεσμία απόκτησης POS παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου. Φυσικά υπάρχει η πρόβλεψη μη επιβολής προστίμων έως το τέλος Μαρτίου αν έχει γίνει η παραλαβή και όχι η εγκατάσταση. Η μη εγκατάσταση POS όμως στους 35 νέους κλάδους από 1η Απριλίου φέρνει και πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις