Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Υπό διάλυση το κόμμα  των “Σπαρτιατών”- Τι θα γίνει με τις έδρες

Υπό διάλυση το κόμμα  των “Σπαρτιατών”- Τι θα γίνει με τις έδρες

Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις – και μάλιστα, για δεύτερη φορά – σηματοδοτούν τα τεκταινόμενα στο κόμμα των Σπαρτιατών, μετά την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικών διώξεων, για εξαπάτηση των εκλογέων, σε βάρος έντεκα βουλευτών του, πλην του επικεφαλής, Βασίλειου Στίγκα.

Μάλιστα, η παραγγελία για την κίνηση της ποινικής διαδικασίας αφορά στους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εκτός από τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά και τον έγκλειστο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και υπαρχηγό του ναζιστικού μορφώματος, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος ελέγχεται ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, δύο βουλευτές των Σπαρτιατών, οι Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης, ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους, με αποτέλεσμα το κόμμα Στίγκα να αριθμεί πλέον 10 βουλευτές (εξελέγησαν συνολικά 12, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής), δηλαδή όσους απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής για να υφίσταται μία κοινοβουλευτική ομάδα – κάτι που σημαίνει πως αν έστω και ένας ακόμη βουλευτής ανεξαρτητοποιηθεί, η Κ.Ο. των Σπαρτιατών θα διαλυθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι τι θα απογίνει με τις έδρες των 11, καθώς το εκλογοδικείο είναι πολύ πιθανόν, εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τους, να προχωρήσει σε έκπτωση από το βουλευτικό τους αξίωμα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν τρία σενάρια:

1. Το πρώτο είναι να διεξαχθούν εκλογές στις περιφέρειες όπου εξέλεξαν τους 11 βουλευτές οι Σπαρτιάτες. Πρόκειται για τις περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βόρειου Τομέα Αθήνας, Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ Θεσσαλονίκης, Β’ Θεσσαλονίκης και Λάρισας.

2. Το δεύτερο είναι οι 11 βουλευτικές έδρες να αναπληρωθούν από τα υπόλοιπα κόμματα, με αναλογική κατανομή.

3. Και το τρίτο σενάριο είναι να καταληφθούν οι έδρες σε κάθε περιφέρεια με τους πρώτους σε σταυρό επιλαχόντες των υποψηφίων των Σπαρτιατών.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Σπαρτιάτες φτάνουν στο όριο της διάλυσης, καθώς στο τέλος του καλοκαιριού του 2023 ξέσπασε κρίση εντός του κόμματος μεταξύ του προέδρου Βασίλειου Στίγκα και των υπόλοιπων 11 βουλευτών, γεγονός που οφειλόταν, κυρίως, στη στήριξη που έδιναν οι τελευταίοι στον Ηλία Κασιδιάρη, καθώς και στην απαίτηση των 11 για συνέδριο του κόμματος.

Και ενώ υπήρξαν τρεις διαγραφές βουλευτών, με αποτέλεσμα την – προσωρινή διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών, αφού για να υφίσταται απαιτείται αριθμός τουλάχιστον 10 βουλευτών, βάσει του Κανονισμού της Βουλής – τελικά, επέστρεψαν στο «μαντρί», ενώ ο αρχηγός τους, που είχε καταγγείλει μεθόδους «Greek Mafia», αλλά και «ομάδα εκβιαστών» στο κόμμα του, τα πήρε όλα πίσω.

Εξάλλου, η έρευνα, που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες, ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν ο Βασίλης Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, «φωτογραφίζοντας» τον Ηλία Κασιδιάρη.

Κατέθεσε δύο φορές στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που παρενέβη μετά τις καταγγελίες του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του, αλλά και ο έγκλειστος υπαρχηγός του ναζιστικού μορφώματος.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης που είναι πλέον τυπική διαδικασία, για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος σε βαθμό πλημμελήματος, το ενδιαφέρον στρέφεται στην απόφαση του Εκλογοδικείου, στο οποίο ήδη έχουν εκδικαστεί προσφυγές για τη νομιμότητα συμμετοχής στη Βουλή του κόμματος των Σπαρτιατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Οι μεγάλοι εχθροί του Καλοκαιριού: Έξαρση σε μπλε, μωβ μέδουσες και λαγοκέφαλα

Οι μεγάλοι εχθροί του Καλοκαιριού δεν είναι άλλοι από τις μέδουσες όσο και από τους λαγοκέφαλους, δύο απειλές που μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στους λουόμενους.

Ο Καναράκης βάζει φιτιλιές: «Η Γερμανού έβριζε την Μενεγάκη πίσω από την πλάτη της!»

Ο Παντελής Καναράκης έκανε αιχμηρά σχόλια στον προσωπικό του λογαριασμό στο TikTok,  για την πισώπλατη μαχαιριά της Ναταλία Γερμανού με αφορμή την   αποχώρηση της  Ελένης Μενεγάκη, από τον σταθμό του Mega, βάζοντας φυτιλιές στις σχέσεις των δύο γυναικών, λέγοντας:

Χάρις Δούκας: Αν εκλεγώ θα είμαι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο Χάρης Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, μίλησε για την παραμονή του στην θέση του δημάρχου ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αμερικανικό Συνέδριο Πυρηνικής: Η ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί στη μάχη κατά του καρκίνου

Η ελληνική εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, που πρωτοπορεί στους τομείς της Πυρηνικής Ιατρικής, της Ογκολογίας και της Νευρολογίας, συμμετείχε για πρώτη φορά στο Αμερικανικό Συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης (SNMMI 2024) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο (8-11/6/2024) στο Τορόντο του Καναδά, για τις εμβληματικές στρατηγικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει με πολυεθνικές εταιρείες κολοσσούς.

Ενημερωτικό Δελτίο

Χάρις Δούκας: Αν εκλεγώ θα είμαι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο Χάρης Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, μίλησε για την παραμονή του στην θέση του δημάρχου ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μιχάλης Κατρίνης αντιδρά για αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Μιχάλης Κατρίνης, για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

Καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ξεκαθαρίζει ο Μαρινάκης

«Κορυφαία προτεραιότητα το Κυπριακό, να αλλάξει ρότα η Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Φλωρίδης: Όλο το βαρύ έγκλημα αποφυλακίστηκε με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στον νέο δικαστικό χάρτη ο οποίος, όπως είπε, θα μειώσει το χρόνο απονομής δικαιοσύνης, στο μισό.